Rol NVWA bij contactmaterialen levensmiddelen

De NVWA onderzoekt en beoordeelt of verpakkingen en producten die met levensmiddelen in contact komen veilig zijn en aan alle eisen voldoen. Dat doen we door te kijken naar de stoffen die in voedselcontactmaterialen zitten, naar de hoeveelheid stoffen die voedselcontactmaterialen afgeven en de risico’s die deze stoffen met zich meebrengen.

Nationaal Referentie Laboratorium

Ons laboratorium Productveiligheid Chemisch en Microbiologisch Onderzoek is door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aangewezen als Nationaal Referentie Laboratorium (NRL) voedselcontactmaterialen. Dat betekent dat we expertisecentrum zijn en ondersteuning bieden aan de officiële controles van voedselcontactmaterialen en samenwerken met NRL’s van andere lidstaten.

Waarom we samenwerken

De laboratoriumonderzoeken zijn vaak zeer complex, gezien de grote verscheidenheid aan materialen: plastic, karton, metalen en inkten. Het grote aantal chemische stoffen dat in voedselcontactmaterialen zit, maakt onderzoek nóg complexer. Daarom werken we samen met andere landen. Op Europees niveau doen lidstaten dat binnen het netwerk food contact materials (EURL-NRL).

Het EURL food contact materials (Ispra, Italie) is het Europees Referentie Laboratorium dat wetenschappelijke en technische assistentie verleent aan de EU en de lidstaten. Wij werken met hen samen op de volgende gebieden:

  • interpreteren van wetgeving
  • opstellen van richtlijnen (bijvoorbeeld over de uitvoering van tests, toepassen van de wetgeving waaraan validaties dienen te voldoen)
  • uitvoeren van workshops
  • uitwisselen van informatie over onderzoeksresultaten

De NRL’s dragen bij aan het opstellen, verbeteren en harmoniseren van methoden voor analyses, tests en diagnoses. Technische specificaties voor controles en tests ontbreken vaak in wetgevingsdocumenten, waardoor een geharmoniseerde aanpak ontbreekt.

Daarom stellen we technische richtsnoeren op voor de uitvoering van de wet. Wetgeving blijkt vaak onduidelijk zonder deze technische specificaties. De NRL’s stellen samen richtsnoeren op zodat de uitvoering van testen zo uniform mogelijk verloopt. Wij hanteren deze richtsnoeren bij het testen van voedselcontactmaterialen.

U vindt deze richtsnoeren als openbare documenten op de website van het EURL. Ze zijn niet wettelijk bindend, maar vertegenwoordigen een consensus voor de officiële controles op materialen die met levensmiddelen in aanraking komen. De Europese Commissie is betrokken bij het EURL-NRL-netwerk, dat de richtsnoeren opstelt.

Hoe de NVWA controleert

De hele keten  - fabrikanten, importeurs, distributeurs en detailhandel - moet zich houden aan de eisen en verplichtingen van de wet voor voedselcontactmaterialen. Dit geldt voor verpakkingen en artikelen die voor consumenten worden gemaakt.

Dit geldt ook voor producten (en installaties) die de levensmiddelenindustrie en horeca gebruiken. Wij controleren de producten en kijken naar de wettelijk vereiste documentatie.

Dat gebeurt na meldingen van consumenten bij ons klantcontactcentrum, meldingen via het Europese RASFF-systeem (het systeem waarmee NRL’s en inspecties op Europees niveau informatie uitwisselen) en via inspecties bij ondernemers en producenten.

Controles vinden plaats in de detailhandel, bij levensmiddelenbedrijven en in productiebedrijven en bij de Europese buitengrenzen waar producten Nederland binnenkomen.

Elk EU-land is verplicht informatie uit te wisselen over gevaarlijke producten. Als wij een product aantreffen dat ernstig letsel of gezondheidsschade kan veroorzaken, dan wisselen we deze informatie uit met andere EU-landen via het Europese RASFF-systeem.

We maken ook gebruik van het ICSMS platform (informatie- en communicatiesysteem voor markttoezicht). Dat is het alomvattende communicatieplatform voor markttoezicht op non-foodproducten en voor wederzijdse erkenning van goederen.

Hoe wij handhaven

Bij onveilige producten grijpt de NVWA in. Een overzicht van maatregelen kunt u raadplegen op de pagina Interventiebeleid NVWA.

Wat we nog meer doen voor bedrijven, NRL’s en toezichthouders

Importeurs, producenten en testlaboratoria kunnen bij ons terecht met praktische vragen over de migratie van voedselcontactmaterialen. Als expertisecentrum zijn we goed op de hoogte van de nieuwste richtsnoeren en veranderende wetgeving.

NRL’s in Europa kunnen ons inschakelen om kennis te delen over voedselcontactmaterialen.

Nederlandse toezichthouders kunnen ons vragen onderzoek te doen naar onder andere voedselcontactmaterialen.  Buitenlandse toezichthouders kunnen via RASFF en andere meldingen de NVWA ook verzoeken onderzoek uit te voeren.