Reactie NVWA item RTL Nieuws mishandelingen varkenstransporten

RTL heeft op 7 december een item gemaakt over misstanden bij een aantal varkenstransporten in Nederland. Als NVWA vinden we wat op deze beelden te zien is volstrekt onacceptabel. Hier worden duidelijk regels overtreden en is er sprake van dierenmishandeling.

Op de beelden is te zien dat varkens worden geschopt en geslagen. Daarnaast worden er gewonde dieren op transport gezet die niet op transport mogen. Ook wordt de elektrische prikker, die bij hoge uitzondering en onder strikte voorwaarden gebruikt mag worden, structureel en op onjuiste wijze gebruikt. Bijvoorbeeld op de gevoelige delen van het varken en ook in situaties waarin het varken geen ruimte heeft om zich voort te bewegen. 

De veehouder en de transporteur (sector) zijn verantwoordelijk om het dierenwelzijn te allen tijde te borgen en de beelden laten zien dat dit niet overal goed gaat. We zijn de beelden aan het bekijken. Als we bedrijven of personen kunnen identificeren dan gaan we waar we kunnen ook handhaven, want het getoonde gedrag is niet acceptabel. Daarnaast spreken wij de sectorpartijen aan.