NVWA treedt op tegen illegaal gebruik middel bij vleeskalverhouder

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar het gebruik van een werkzame stof op een kalverhouderij op de Veluwe in de provincie Gelderland. Het gaat om een vleeskalverbedrijf met circa 560 dieren. Op dit bedrijf heeft de NVWA een maatregel opgelegd: het bedrijf is voorlopig geblokkeerd. Bij afvoer naar het slachthuis worden de vleeskalveren nader onderzocht.

NVWA laborant

Aanleiding tot het onderzoek is een anonieme melding over illegale toediening van een middel. Inmiddels zijn monsters van haren van de kalveren genomen. Uit de analyses van de monsters blijkt dat daarin een werkzame stof voorkomt waarvan in Nederland geen geregistreerd diergeneesmiddel voor runderen op de markt is. Het gaat om de stof Diazinon. Deze stof komt in Nederland alleen voor in een diergeneesmiddel dat is toegestaan bij niet-melkgevende schapen om de aandoening myiasis te bestrijden.

Op basis van deze analyses is het bedrijf voorlopig geblokkeerd. Er mogen geen kalveren worden afgevoerd voor de slacht; eerst moet extra onderzoek naar deze stof worden gedaan. Als de kalveren bij slachting positief worden getest op deze stof boven de maximum toegestane limiet, wordt het vlees afgekeurd en vernietigd. Dit om te voorkomen dat het in de voedselketen terecht komt.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88 (dit informatienummer kost € 0.20 per gesprek, plus uw gebruikelijke belkosten).