Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Biddinghuizen

In Biddinghuizen (gemeente Dronten) is bij 1 bedrijf met vleeseenden vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. Naast de locatie in Biddinghuizen heeft het bedrijf ook 3 locaties in Hierden en 1 locatie in Ermelo. Deze locaties worden preventief geruimd. In totaal gaat het om circa 180.000 eenden. Daarnaast wordt het pluimvee van een ander bedrijf met 10.000 vleeseenden preventief gedood omdat deze in een straal van één kilometer ligt van het besmette bedrijf in Biddinghuizen. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Inspecteurs NVWA staan samen met politie bij NVWA bus

In het gebied van 3 km rond het besmette bedrijf in Biddinghuizen liggen nog 3 andere bedrijven. Deze pluimveebedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 km rond het bedrijf in Biddinghuizen. Dit vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

Landelijke maatregelen

Ook de bezoekersregeling voor pluimveebedrijven wordt aangescherpt. Er gold reeds een verbod voor buitenstaanders om stallen te betreden. Deze maatregel wordt nu uitgebreid tot een verbod voor buitenstaanders om het erf te betreden. Bezoekers mogen alleen nog na strenge hygiënemaatregelen het erf betreden. Ook moet pluimvee klinisch worden geïnspecteerd binnen 24 uur voor vervoer naar een ander pluimveebedrijf.

Meer informatie

Lees het hele bericht, informatie over het vervoersverbod en maatregelen in het beschermings- en toezichtsgebied op rijksoverheid.nl