Dampers van e-sigaretten

De NVWA houdt toezicht op bedrijven die elektronische sigaretten en navulvloeistoffen produceren, importeren of verkopen. U kunt bij ons een melding doen als u een onveilig product hebt gekocht of als een verkoper e-sigaretten aan jongeren verkoopt.

Koopt u e-sigaretten en navulvloeistoffen? Lees dan de gezondheidswaarschuwingen op de bijsluiter. En bekijk ook hoe u het product het beste kunt gebruiken.

Meld onveilig product bij NVWA via 0900-03 88

Bijvoorbeeld als uw in Nederland gekochte navulling (e-liquid) geen kindveilige sluiting heeft.

Gezondheidsrisico's

Volgens het RIVM bevat de damp van e-sigaretten een aantal ingrediƫnten en chemische onzuiverheden in hoeveelheden die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Lees de bijsluiter bij aankoop van e-sigaretten

  • Controleer hoeveel nicotine er in het mengsel zit. De concentratie nicotine van e-liquids mag niet hoger zijn dan 20 mg/ml.
  • Kijk naar de gevaarsymbolen op de verpakking.
  • Controleer of de navulverpakkingen van e-liquids een kindveilige sluiting hebben (zit er een druk en draaidop op?)
  • Kijk of de aanbieder van e-sigaretten in Nederland is gevestigd. Bestelt u navullingen via een Chinese website? Dan kan een kindveilige sluiting ontbreken. De producten uit webwinkels gevestigd buiten de EU vallen niet onder het toezicht van de NVWA en andere EU-toezichthouders.
  • Kijk of de oplader een CE-markering heeft. Daarmee controleert u of het product voldoet aan de Europese veiligheids- en gezondheidseisen.

Vraag en antwoord