Resultaten product- en verpakkingseisen e-liquids 2016

Sinds 20 mei 2016 moeten elektronische sigaretten en navulverpakkingen met nicotine (e-liquids) aan de Tabaks- en rookwarenwet voldoen. In 2016 heeft de NVWA van 25 merken e-liquids onderzocht, onder andere op:

  • Overschrijding van het maximum nicotinegehalte (20 mg/ml).
  • Het afwezig zijn van nicotine in e-liquids waarop vermeld is dat er geen nicotine in zit.
  • De aanwezigheid van een kinderveilige sluiting, en een aantal verpakkingseisen.

Van deze 25 merken zijn 124 verschillende varianten, bijvoorbeeld verschillende smaken, bemonsterd. Bij 33 varianten was op de verpakking aangegeven dat er geen nicotine in de e-liquid aanwezig was. De overige 91 varianten bevatten wel nicotine, in verschillende concentraties.

Alle merkvarianten zonder nicotine, bleken daadwerkelijk geen nicotine te bevatten. Alle merkvarianten die nicotine bevatten overschreden het maximum toegestane nicotinegehalte niet. Ook waren deze merkvarianten allen voorzien van een kinderveilige sluiting. Het maximum volume werd eveneens niet overschreden.

Bij 34 van de 91 onderzochte merkvarianten met nicotine bleek de gezondheidswaarschuwing 'Dit product bevat de zeer verslavende stof nicotine. Het gebruik ervan wordt afgeraden voor niet-rokers.' niet aanwezig. Op de verpakkingen waar deze waarschuwing wel was aangebracht, voldeed de vormgeving nog niet in alle gevallen. Bij 21 merkvarianten is een tekortkoming geconstateerd met betrekking tot de bijsluiter. Verder was op 5 verpakkingen een niet toegestaan element of kenmerk afgedrukt met betrekking tot de gezondheid. Naar aanleiding van voorgaande overtredingen zijn bij 17 van de 25 onderzochte merken maatregelen genomen. Bij 14 merken is een boete opgelegd en bij 3 merken is een schriftelijke waarschuwing gegeven.

Sommige verpakkingen bevatten niet toegestane suggesties of een element dat op een levensmiddel lijkt. Hierover is een uitleg opgenomen bij de veelgestelde vragen.