Welke regels gelden er voor het vermelden van smaken en levensmiddelen op de verpakkingseenheid en eventuele buitenverpakking van een e-sigaret of navulverpakking?

Op een verpakkingseenheid en eventuele buitenverpakking mag in woorden staan om welke smaak het gaat. Plaatsen van afbeeldingen van levensmiddelen gerelateerd aan die smaak is niet toegestaan.

De Tabaks- en rookwarenregeling verwijst voor een deel van de verpakkingseisen via artikel 3.10 derde lid door naar de Tabaksproductenrichtlijn. Hierin is vereist dat de verpakking en buitenverpakking geen enkel element bevat dat op een levensmiddel of cosmetisch product lijkt. Het is overigens wel toegestaan om elementen en kenmerken op te nemen die verwijzen naar een smaak.

In de praktijk betekent dit dat op een verpakkingseenheid en eventuele buitenverpakking in woorden mag worden vermeld om welke smaak het gaat, maar er mogen geen afbeeldingen van levensmiddelen gerelateerd aan die smaak worden afgebeeld. Voorbeeld: wanneer een product een sinaasappelsmaak heeft, dan mag dat op de verpakking kenbaar worden gemaakt, bijvoorbeeld met het woord 'sinaasappel', 'sinaasappelsmaak', 'sinas' of 'orange'. Maar er mogen bijvoorbeeld geen afbeeldingen van sinaasappelen of glazen met jus d’orange op de verpakking worden afgebeeld.

Meer informatie

E-sigaret en navulvloeistoffen