eHerkenning, klantnummer en kosten

Voor het aanvragen van erkenningen, registraties en andere vergunningen stelt de NVWA diverse elektronische formulieren beschikbaar. Voor het invullen daarvan heeft u eHerkenning nodig. Ook moet u uw klantnummer (debiteurennummer) invullen. Vaak zijn er kosten verbonden aan de afhandeling van uw aanvraag.

eHerkenning

eHerkenning is een soort DigiD voor bedrijven. Een eHerkenningsmiddel schaft u aan bij een van de commerciële aanbieders. Meer hierover leest u in het Stappenplan aanvragen eHerkenning. eHerkenning werkt met verschillende betrouwbaarheidsniveau's. Voor het gebruik van elektronische formulieren van de NVWA heeft u betrouwbaarheidsniveau 2+ nodig.

eHerkenning is gekoppeld aan het KvK-nummer van een bedrijf. Log in met een eHerkenningsmiddel dat is gekoppeld aan het KvK-nummer van de bedrijfslocatie die de erkenning, registratie of vergunning nodig heeft. Door het inloggen met eHerkenning worden in het formulier namelijk enkele relevante bedrijfsgegevens automatisch ingevuld. U kunt die niet handmatig overschrijven.

  • Is de bedrijfslocatie in het handelsregister ingeschreven als nevenvestiging? Dan kunt u het eHerkenningsmiddel van de bijbehorende hoofdvestiging gebruiken.
  • Valt uw bedrijf onder een overkoepelende holding of groep, maar is het in het handelsregister opgenomen als hoofdvestiging, met een eigen KvK-nummer? Gebruik niet een eHerkenningsmiddel van de holding of groep, maar van het bedrijf zelf. Daarmee voorkomt u dat enkele gegevens automatisch verkeerd worden ingevuld.
  • Helpt een adviesbureau uw bedrijf met het aanvragen van een erkenning, registratie of vergunning? Gebruik niet de eHerkenning van het adviesbureau, maar die van het bedrijf. Regel desgewenst een machtiging voor het adviesbureau. Dat voorkomt dat in het formulier enkele gegevens automatisch verkeerd worden ingevuld.

Klantnummer

Als u een dienst aanvraagt bij de NVWA heeft u een klantnummer nodig. Deze dienst kan bijvoorbeeld een keuring zijn, maar ook het verlenen van een erkenning, registratie of andere vergunning. Uw klantnummer is uw debiteurennummer. Heeft u wel eens een rekening gehad van de NVWA? Dan heeft u al een klantnummer. Nog geen klantnummer? Vraag dan eerst een klantnummer aan. Hiervoor heeft u eHerkenning nodig.

Kosten

Aan het verlenen van diverse erkenningen, registraties en andere vergunningen zijn kosten verbonden. Soms is dit een vast bedrag per aanvraag, soms een starttarief en kwartiertarief per uitgevoerde inspectie. De hoogte van de bedragen is wettelijk vastgelegd. Meer informatie vindt u op de pagina Tarieven NVWA.