Allergenen cursussen

De NVWA beoordeelt geen allergenencursussen. Ondernemers moeten zelf bepalen of een cursus voldoet. Bekijk of de inhoud minimaal onderstaande elementen bevat. Allergeneninformatie geven aan consumenten moet volgens Verordening (EU) 1169/2011.

Inhoud allergenentraining

  • Achtergrondinformatie over het waarom van de wetgeving.
  • Actuele basisinformatie over allergenen:
    • wat zijn allergenen
    • wat is een allergische reactie / intolerantie
    • wat zijn de klachten / gevolgen voor mensen met een voedselallergie
    • welke 14 allergenen staan in de wet
    • wat zijn bekende en alternatieve benamingen voor allergenen
    • risico's en valkuilen:
      • in benamingen
      • in productsamenstelling
    • wijzigingen en gevolgen in de keuken / productieruimte / productieprocessen / logistiek
  • Basisinformatie over etiket: hoe moet je een etiket lezen.
  • Procesinformatie:
    • hoe beheerst en beheert het bedrijf allergenen: beschrijving werkwijze
    • wat wordt verwacht van de eigenaar / medewerkers
    • hoe moet het bedrijf klanten informeren
  • Een toets waarmee de cursist kan aantonen dat hij de kennis beheerst.

Zie ook

  • EUR-Lex Verordening (EU) nr. 1169/2011 voedselinformatie aan consumenten