E-nummers

Aan voedingsmiddelen worden stoffen toegevoegd om ervoor te zorgen dat eigenschappen als geur, kleur en smaak bewaard blijven tot het moment van consumptie.

Deze toevoegingen heten ook wel additieven en zijn vaak aangeduid met een E-nummer. Denk bijvoorbeeld aan conserveermiddelen die de houdbaarheid verlengen en antioxidanten die voorkomen dat fruit bruin wordt. Vaak gaat het om stoffen die ook van nature in ons voedsel zitten. Deze stoffen zijn en worden uitgebreid getest waardoor het de best onderzochte stoffen in onze voeding zijn.Ā 

EFSA en EU

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) bepaalt of een toevoeging een E-nummer krijgt. Dit gebeurt na uitgebreid onderzoek door deskundigen van organisaties als de World Health Organisation (WHO) en het wetenschappelijk bureau van de EFSA. Als de EFSA een additief heeft goedgekeurd, geeft de Europese Commissie (EU) de toevoeging een E-nummer. Dit is een garantie die aangeeft dat de EU de stof goed heeft gecontroleerd en veilig vindt.

Een toevoeging krijgt pas een E-nummer als zeker is dat consumenten er niet te veel van binnenkrijgen. Per product is daarom wettelijk geregeld in welke producten toevoegingen gebruikt mogen worden en in welke maximale hoeveelheden.

Toevoegingen op het etiket

Additieven moeten op het etiket vermeld staan in de ingrediƫntenlijst.

De naam van een additief is vaak lang en ingewikkeld. Om ervoor te zorgen dat fabrikanten de toevoeging makkelijk op het etiket kwijt kunnen, hebben additieven een afkorting: de letter E met een nummer. Fabrikant mogen zelf bepalen of het E-nummer of de naam van de toevoeging op het etiket wordt vermeld. Dit maakt het voor consumenten soms lastig om producten met elkaar te vergelijken.

Meer informatie over E-nummers

Het Voedingscentrum geeft op haar website uitgebreide informatie over E-nummers. De gids 'Alle E-nummers en hun betekenis op een rij' dat door het Voedingscentrum is uitgebracht kan er direct worden besteld. Ook de website Food-info van de Wageningen Universiteit (WUR) biedt veel informatie over dit onderwerp.

De EFSA geeft veel informatie over additieven als kleurstoffen en zoetstoffen (Engelstalig).