In 2016 heeft de NVWA 23 merken onderzocht die op de Nederlandse markt producten aanbieden met een bedieningskoord of bedieningsketting voor rolgordijnen en jaloezieën.

Meld onveilig product bij NVWA via 0900-03 88

(gebruikelijke belkosten)

Inspectieresultaten rolgordijnen en jaloezieën

De NVWA onderzocht de aanwezigheid en het functioneren van een veiligheidssysteem met het oog op mogelijke ophanging of wurging. Ook is onderzocht of de verplichte waarschuwingstekst en symbolen op het product staan.

Veiligheidsrisico's

Uw kind kan verstikt raken in de bedieningskoorden van raambekleding als deze koorden een lus om hun nek vormen. De gevolgen kunnen zijn: hersenbeschadiging door zuurstoftekort, verliezen van bewustzijn binnen 15 seconden, overlijden na 2 tot 3 minuten. Wurging gaat razendsnel en over het algemeen geruisloos. Hulp komt meestal te laat.

In Nederland is geen data over ongevallen met bedieningskoorden van rolgordijnen en jaloezieën beschikbaar. In Amerika en Engeland wel; 184 dodelijke ongevallen tussen 1996 en 2012 in Amerika en 28 tussen 1999 en 2016 in Engeland. In de meeste gevallen ging het om kinderen jonger dan 3 jaar.

Tips bij aankoop en gebruik

Let goed op de bediening van de rolgordijnen of jaloezieën; deze moet koordloos zijn of voorzien van een veiligheidssysteem. Zorg ervoor dat u het veiligheidssysteem op de juiste manier installeert, zoals omschreven in de gebruiksaanwijzing. Bij raambekleding die al is geïnstalleerd, is het belangrijk dat u de bedieningskoorden buiten bereik van kinderen plaatst. Installeer bijvoorbeeld een systeem waarop u het overtollig koord wikkelt.

Zie ook