Externe publicaties
Risicoproducten voor voedselgerelateerde hepatitis A-besmetting zijn niet alleen onvoldoende verhitte schelpdieren en frambozen. Het kunnen ook andere producten zijn die afkomstig zijn uit landen waar hepatitis A veel voorkomt, en die onvoldoende onverhit geconsumeerd worden. Hieronder een aantal voorbeelden van zulke andere producten.
Publicaties van NVWA-onderzoek
- Surveillance study of hepatitis A-virus RNA on fig and date samples
(De uitkomst van een monitorstudie waarbij de NVWA gekeken heeft of vijgen en dadels die op de Nederlandse markt verkrijgbaar waren in 2009-2010 besmet waren met hepatitis A-virus. Daarbij werd zogenoemd RNA van het hepatitis A-virus op 2 monsters dadels gevonden.)
Publicaties van onderzoek in samenwerking met RIVM, LCI en GGD
Voorbeelden van brononderzoek bij hepatitis A-patienten waarbij zongedroogde tomaten de meest waarschijnlijke bron waren van de besmetting:
- Another possible food-borne outbreak of hepatitis A in the Netherlands ndicated by two closely related molecular sequences, July to October 2011
- Update: A food-borne outbreak of hepatitis A in the Netherlands related to semi-dried tomatoes in oil, January-February 2010
- A possible foodborne outbreak of hepatitis A in the Netherlands, January-February 2010