Honden en katten

Wilt u gaan fokken met uw hond of kat? Of een hond aanschaffen? Dan krijgt u met verschillende wetten en regels te maken. Die zijn er vooral om de dieren te beschermen. Hier leest u waar u op kunt letten. Ook leggen we uit wat wij als NVWA doen. We controleren bijvoorbeeld of fokkers en handelaren zich aan de regels houden. Daarnaast pakken we illegale hondenhandel aan.

Puppy of kitten kopen

Denkt u erover om een nieuw huisdier te kopen? Lees hier waar u op moet letten bij de aankoop van een puppy of kitten.

Hond of kat adopteren uit het buitenland

Stichtingen of particulieren die honden of katten uit het buitenland halen

Haalt u honden of katten uit het buitenland of neemt u deze mee om ze in Nederland bij een nieuwe eigenaar te plaatsen? Daar gelden specifieke regels voor. Zo moet er altijd een certificaat bij zitten. Als ze uit een land buiten de Europese Unie (EU) komen, is er een keuring op een grenscontrolepost nodig en kunnen ze niet via de aankomsthal van de luchthaven de EU binnenkomen.

Uw eigen hond of kat meenemen op reis?

Op de pagina op reis met mijn huisdier vindt u een digitale tool en nog meer informatie om erachter te komen welke regels er dan gelden. Zo is het raadzaam voor vertrek naar sommige landen buiten de EU (derde landen) een bloedtest te laten uitvoeren. Een chip en rabiësvaccinatie is altijd nodig om terug te kunnen komen. Als er een rabiësvaccinatie en/of bloedtest in een derde land nodig is, kan het dier alleen op een EU-gezondheidscertificaat uit het derde land terugkomen en niet meer op het EU-dierenpaspoort.

Illegale hondenhandel stoppen

Wij pakken de illegale hondenhandel aan, samen met de Landelijke inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) en de (dieren)politie. Lees hier hoe we dat doen, en ook wat u zelf kunt doen om de illegale hondenhandel te stoppen.

Welzijn van honden en katten

Zorg goed voor uw hond of kat. U bent verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van uw huisdier. Er zijn bijvoorbeeld wettelijke eisen voor huisvesting en verzorging.

Chip, paspoort en registratie voor hond en kat

Heeft u een hond of kat? Of bent u van plan om een hond of kat te kopen? Lees hier welke eisen er gelden voor de identificatie en registratie van honden en katten.

Fokken van honden en katten

Wilt u gaan fokken met uw hond of kat? Dan krijgt u te maken met regels voor dierenwelzijn. Die gelden ook als het om een eenmalig nestje gaat. Let extra goed op als u met kortsnuitige honden of katten wilt fokken. Ook mag u niet met alle kattenrassen fokken, en mogen kunstmatige inseminatie en keizersneden alleen in uitzonderingsgevallen toegepast worden.

Tentoonstellingen, markten en beurzen

Wilt u met uw hond of kat deelnemen aan een tentoonstelling of soortgelijk evenement? Staat u met honden of katten op een beurs of huisdierenfestival? Dan krijgt u te maken met regels voor diergezondheid. Lees meer over de regels rond gezelschapsdieren op tentoonstellingen, markten en beurzen.

Wat te doen met een dode hond of kat?

Er komt een moment dat u afscheid moet nemen van uw trouwe viervoeter. Hier leest u wat u met een overleden huisdier moet doen.

Informatie voor dierenartsen

Bent u een dierenarts voor honden en katten? Lees meer over de wettelijke regels en eisen voor gezelschapsdieren. Bijvoorbeeld: waar let u op als u een dierenpaspoort maakt voor een hond of kat uit het buitenland? Lees ook wat u kunt doen tegen misstanden, zoals de illegale handel in honden en het fokken op extreme uiterlijke kenmerken.

NVWA houdt toezicht

Wij controleren of de regels voor het welzijn en de gezondheid van honden en katten goed worden nageleefd. Dit doen we op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door de regels onder de aandacht te brengen. Ook voeren we inspecties uit, onder meer bij verkopers, fokkers, handelaren, dierenasielen en opvanglocaties. Onze inspectieresultaten publiceren we ieder jaar op deze website. 

Inspecties vaak op basis van meldingen

De meeste inspecties voeren we uit op basis van meldingen. Ieder jaar krijgen we veel meldingen binnen over dieren die misschien niet goed behandeld worden. Daar zijn we blij mee, want dit helpt ons om toezicht te houden op plekken waar dat nodig is.

Omdat het zoveel meldingen zijn, moeten we wel altijd een afweging maken en beslissen welke melding we prioriteit geven. In de blog Samen staan we voor diergezondheid en dierenwelzijn beschrijven we hoe we naar een melding kijken, wat er mee gebeurt en hoe dierenartsen kunnen bijdragen.