Reizen met uw hond of kat

Wilt u met uw hond of kat op vakantie, of op reis? Gaat u naar een ander land of terug naar Nederland verhuizen met uw hond of kat? Of wilt u een hond of kat meenemen uit een ander land? Check hier welke regels er zijn.

Op reis met een hond of kat binnen de Europese Unie (EU)

Reist u binnen de EU met een hond of kat? Dan heeft uw huisdier altijd een EU-paspoort nodig. Ook heeft uw hond of kat een chip nodig. In de meeste gevallen moet het dier minstens 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës. Voor sommige landen is een wormenbehandeling door een dierenarts ook verplicht voor uw hond. Lees hier meer over met de hond of kat reizen binnen de EU.

Op reis met hond of kat buiten de EU

Reist u met uw hond of kat naar een land buiten de Europese Unie? Let dan naast paspoort, chip en rabiësinenting ook nog op aanvullende eisen. U kunt hiervoor het best contact opnemen met de ambassade of het consulaat van het land waar u naartoe reist. 

Wat moet ik regelen bij terugkomst?

Ook is het belangrijk om alvast te weten wat er nodig is voor de terugkomst. Zo is er voor sommige landen bijvoorbeeld een bloedtest verplicht. Deze kunt u het beste doen voordat u vertrekt naar het buitenland. Als u de test in het buitenland laat uitvoeren of een hond of kat meeneemt uit zo'n land geldt er namelijk een wachttijd van maar liefst 3 maanden na de bloedafname.

Wilt u hier meer over weten of komt u vanuit een ander land naar Nederland en neemt u een hond of kat mee? Gebruik onze huisdierentool om te weten wat u moet regelen of lees hier meer over met de hond of kat reizen vanuit een land buiten de EU. Haalt u honden of katten uit het buitenland naar Nederland? En plaatst u deze bij mensen die in Nederland wonen? Dan gelden voor u de regels die ook gelden voor handelaren.

Op reis met de hond of kat naar het Verenigd Koninkrijk

Sinds de Brexit gelden er aanvullende eisen voor het reizen naar het Verenigd Koninkrijk met uw hond of kat. Lees hier meer over met de hond of kat naar het Verenigd Koninkrijk reizen.