Hond op kiezelstrand
Beeld: ©NVWA

Huisdieren en reizen

Huisdieren kunnen gevaarlijke ziekten met zich meedragen. Gaat u met uw huisdier op vakantie naar het buitenland of neemt u een dier mee naar Nederland? Dan moet uw dier voor vertrek aan eisen voldoen. 

Reis binnen of buiten de Europese Unie (EU)? Check de eisen

Voor reizen met een dier binnen de EU gelden andere eisen dan voor reizen vanuit een land buiten de EU. Zie hier welke landen EU-lidstaten zijn. Voor een aantal landen die geen EU-lid zijn, gelden dezelfde eisen als voor reizen binnen de EU. Dat zijn Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein. Voor de Nederlandse Antillen en Noord-Cyprus gelden de eisen voor reizen vanuit landen buiten de EU.

Wat moet ik regelen voor een reis met een hond of kat?

Reist u met uw hond of kat naar Nederland? Check in onze huisdierentool wat u moet regelen.

Voor een reis binnen de EU met uw hond of kat is in ieder geval een chip, een geldige rabiësvaccinatie en een EU-dierenpaspoort verplicht. Als u vanuit een land buiten de EU naar Nederland reist, gelden aanvullende eisen.

Reist uw hond of kat vanuit Nederland naar een land buiten de EU? Bekijk wat u moet regelen. Bekijk ook vast wat u moet regelen voor de terugreis.

Let op! Ook hulp- en assistentiehonden moeten voldoen aan de eisen voor reizen met honden en katten.

Strenge eisen vanwege rabiës

Voor reizen met een hond of kat vanuit een land buiten de EU gelden strenge eisen, vooral vanwege de dodelijke ziekte rabiës (hondsdolheid). U moet soms al ruim 4 maanden voor vertrek beginnen met de voorbereidingen. De eisen zijn strenger als u uit een land reist met een hoog risico op rabiës, zoals Turkije en Noord-Cyprus. Een bloedtest is dan bijvoorbeeld verplicht.

Ik reis met een ander dier

Reist u met een dier vanuit een land buiten de EU naar Nederland? Lees wat u moet regelen voor uw vogel of voor uw konijn, knaagdier of reptiel.

Blijft uw dier binnen de EU? Lees wat u moet regelen voor een reis met een knaagdier, vogel of reptiel.
 

Wetten over reizen met huisdieren

De eisen voor reizen met een huisdier staan in de Europese wet: