FLEGTvergunning voor hout, houten meubels, papier of pulp uit Indonesië

Bedrijven die hout, houten meubels, papier of pulp uit Indonesië importeren moeten vanaf 15 november 2016 een geldige FLEGTvergunning van de Indonesische autoriteiten hebben. FLEGT staat voor Forest Law Enforcement, Governance and Trade. Deze Europese verordening verbiedt het importeren van hout en producten van hout zonder geldige FLEGTvergunning.

De FLEGTvergunning is onderdeel van de vrijwillige partnerschapsovereenkomst die de Europese Unie met verschillende landen heeft afgesloten. Indonesië is als eerste land klaar om FLEGTvergunningen af te gaan geven.

De overeenkomst met Indonesië is in 2013 ondertekend. De afgelopen jaren heeft Indonesië hard gewerkt aan het op orde brengen van haar bosbeheer, wetgeving en handhaving. De EU en Indonesië hebben recent vastgesteld dat het SVLK systeem dat Indonesië heeft opgezet om de legaliteit van hout te garanderen, voldoende robuust is. De EU en Indonesië zijn overeengekomen dat de afgifte van FLEGTvergunningen start op 15 november 2016. Dit betekent dat zendingen hout, papier en houtpulp en meubels die vanaf genoemde datum Indonesië verlaten van een FLEGTvergunning moeten zijn voorzien. Zendingen die vóór 15 november Indonesië hebben verlaten maar ná 15 november in Nederland aankomen, hoeven NIET te zijn voorzien van een FLEGTvergunning

Importeert u hout, houten meubels, papier of pulp uit Indonesië dan dient u de FLEGTvergunning naar de NVWA te sturen per post. De vergunning wordt door de Indonesische autoriteiten bij export verstrekt. Naast het opsturen van de papieren vergunning moet u ook een aanmelding doen in het CLIENT systeem van de NVWA. Dit systeem is gekoppeld aan het Douane aangiftesysteem en zonder goedkeuring van de NVWA in CLIENT kunt u geen aangifte bij de Douane doen. De verplichting geldt voor goederen met een Douane goederencode uit hoofdstuk 44, 47, 48 en bepaalde goederen uit hoofdstuk 9401 en 9403. Meer informatie over FLEGT, CLIENT en de procedures vindt u op de pagina Indienen FLEGT-vergunning.