I&R onderzoek Fase 1

Op donderdag 8 en vrijdag 9 februari 2018 worden op basis van de cross check ruim 2.100 bedrijven geblokkeerd. Dit zijn bedrijven die oudere vaarzen hebben geregistreerd in I&R, terwijl die vaarzen in de administraties van derden naar boven komen als melkkoe met een afkalfdatum. Zie ook Kamerbrief 8 februari 2018 en Kamerbrief 20 februari 2018.

De NVWA deblokkeert datzelfde weekend al circa 50 bedrijven die direct de juiste herstelinformatie aanleveren. RVO.nl en NVWA schalen de capaciteit op om alle herstelmeldingen vlot te kunnen beoordelen en verwerken. Bij nog eens ruim 100 bedrijven wordt op 11 februari de blokkade weer ingetrokken. Dit bleken bedrijven te zijn met geïmporteerde melkkoeien die in het buitenland hadden gekalfd. Ook is zeer korte tijd een aantal individuele kalveren geblokkeerd geweest die na 2 januari 2018 waren geboren, ook die groep hoorde niet in deze analyseslag thuis. Zie ook nieuwsbericht 11 februari en Kamerbrief 12 februari.

Herstel en deblokkade

In de periode tot aan 8 maart zijn circa 1.800 bedrijven gedeblokkeerd (zie ook Kamerbrief 20 februari 2018 en Kamerbrief 8 maart 2018). Deze bedrijven hebben met bewijsmateriaal aangegeven wat de juiste registratie in I&R is. Op 8 maart staan nog ruim 400 bedrijven geblokkeerd. Van ongeveer 190 van deze bedrijven is aanvullende informatie of een bezoek ter plaatse noodzakelijk voordat tot deblokkade kan worden besloten. Daarnaast zijn er nog geblokkeerde bedrijven waarvan nog geen herstelmelding ontvangen is. De NVWA neemt met deze bedrijven telefonisch contact op, om te bespreken wat zij moeten doen om de I&R te herstellen en wat de consequenties zijn als dit niet tijdig gebeurt.

Het onderzoek naar onregelmatigheden in I&R wordt ondertussen voortgezet, onder andere met fysieke controles.