Video Volgen en bestrijden van de tijgermug

NVWA-medewerkers laten zien hoe zij de tijgermug volgen en bestrijden.

Video Volgen en bestrijden van de tijgermug

(Een foto van een tijgermug. Beeldtitel: Tijgermugbestrijding door NVWA. Een cirkel met een sterk vergroot deel van een insect. Een man kijkt door een microscoop. Bij een auto trekt een man een geel hesje aan. Wietse den Hartog:)

STILTE

SPANNENDE MUZIEK

WIETSE DEN HARTOG: Wij zijn dus een bedrijf aan het inspecteren op zoek naar muggen, exotische muggen, en met name de tijgermug.
En ja, we gaan over het bedrijf dus heen lopen om te kijken of er muggen voorkomen of er populaties zitten of dat we larven vinden.
Het belang van deze inspectie, dat is dus om te voorkomen dat de tijgermug maar ook andere exotische muggen zich kunnen gaan vestigen in Nederland.
De tijgermug is, buiten het feit dat het een hele lastige, agressieve mug is ook een overbrenger van een aantal infectieziekten zoals chikungunya en dengue, en dat willen we gewoon voorkomen.
MARIAN DIK: Zodra we een exoot vinden op een locatie, gaan we bestrijden.
En dit doen we op verzoek van VWS het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en we staan continu in nauw contact met het RIVM en de plaatselijke GGD'en.
Ook de gemeentes hebben we veel contact mee, en de omwonenden in een cirkel van 500 meter om het bedrijf worden persoonlijk benaderd.
DEN HARTOG: De banden waar ze dus in zitten worden onder andere ingevoerd uit gebieden waar dus de tijgermug voorkomt. Dat kan zijn Zuid-Frankrijk, Italiƫ of de Verenigde Staten. Die eitjes, die kunnen dus droog overleven.
De banden komen droog hier met eitjes erin regenwater komt erin, eitjes komen uit, en na verloop van tijd een aantal weken, heb je dus de volwassen tijgermug.
Dit is eigenlijk gewoon: de banden droog invoeren, daarna droog opslaan.
Dit is een muggenval, die dus speciaal ontwikkeld is voor de tijgermug.
Wij hebben dus, verspreid over Nederland op vijftien bandenbedrijven, hoogrisicobedrijven daar hebben wij dus vallen staan en daar willen wij dus weten of er muggen voorkomen en zo ja, dat wij daar dus een actie kunnen uitvoeren.
DIK: Voordat de bestrijding plaatsvindt gaan wij in de omgeving van het bedrijf waar een exoot gevonden is extra muggenvallen plaatsen, die we ook wekelijks gaan leeghalen.
Net zoals de muggenval op de locatie zelf, die wekelijks leeggehaald wordt.
Op het bedrijf gaan we spuiten met een bestrijdingsmiddel dat volwassen muggen doodt en dat wordt na een week opnieuw herhaald en ook worden daar de larven actief bestreden met een larvendodend middel.
DEN HARTOG: Op dit bedrijf is er dus al een bestrijding uitgevoerd.
En eigenlijk, wat we nu doen, is gewoon controleren of er nog larven zitten.
Dit zou inderdaad een hele goeie plek kunnen zijn waar larven zitten.
Dan hebben we in de omgeving, voor de bestrijding begint gaan we daar op zoek naar broedplaatsen van larven.
Die gaan we Dat doen we in een cirkel van 500 meter om het bedrijf en die broedplaatsen, als die verwijderd kunnen worden dan verwijderen we ze, kunnen ze niet verwijderd worden dan gaan we ook daar een larvendodend middel in aanbrengen.
Het doel van de bestrijding is om vestiging van exotische muggen zo lang mogelijk te voorkomen.
DEN HARTOG: Het blijft bij enkele gevallen.
We hebben hem aardig in de peiling.
Dus op het moment dat we die enkelingen waarnemen gaan we gelijk in de bestrijding. Dus we zitten erbovenop.
DIK: Wij doen dit niet alleen en dit is ook alleen maar mogelijk doordat er een enorm goeie samenwerking is tussen alle betrokken partijen.

(Aldus Marian Dik. Beeldtekst: In samenwerking met VWS, RIVM, VACO. Meer info: www.nvwa.nl/muggen. Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)