NVWA treft tijgermug aan op bloemenveiling Naaldwijk

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een volwassen Aziatische tijgermug gevonden in een muggenval op de bloemenveiling van Royal FloraHolland in Naaldwijk. De NVWA bestrijdt uit voorzorg alle exotische muggen die in Nederland worden aangetroffen.
 
In dit geval doet de NVWA dat door samen met medewerkers van de bloemenveiling potentiële broedplaatsen van de tijgermug te verwijderen. Tijgermuggen kunnen eitjes leggen in bakjes stilstaand water zoals bloempotten, emmertjes en vaasjes. Door deze broedplaatsen weg te halen, kan de tijgermug zich niet voortplanten. Verder plaatst de NVWA extra muggenvallen en doet onderzoek naar de herkomst van de gevonden tijgermug.

Laborant doet onderzoek naar Aziatische tijgermug
©NVWA

Monitoring exotische muggen

De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte banden en bamboeplantjes (Lucky Bamboo), heeft de mug zich de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld.
Om de introductie van exotische muggen te monitoren, staan er muggenvallen op (lucht)havens, in veilinghallen en op risicobedrijven. In 2016 is de tijgermug aangetroffen bij bedrijven in Etten-Leur, Weert, Assen, Emmeloord en Lelystad en in de wijk Dragonder Noord in Veenendaal.
 
De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van infectieziekten overdragen is te verwaarlozen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het RIVM.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88.