Informatie voor stichtingen, handelaren en particulieren over de opvang van huisdieren uit Oekraïne of Rusland

(update 18 mei 2022)

Het is hartverwarmend om te zien hoe organisaties en particulieren zich verenigen om huisdieren uit Oekraïne een veilig onderkomen te bieden of van noodhulp zoals voedsel te voorzien. Zo is er een landelijk meldpunt geopend voor hulp voor dieren uit Oekraïne en wordt door dierenorganisaties gekeken hoe er in dierenasielen in de EU grensgebieden ruimte gecreëerd kan worden voor dieren uit Oekraïne.

Versoepelingen voor vluchtelingen en EU-expats

Zoals bij de meeste organisaties nu bekend, is in EU-verband afgesproken dat we flexibel omgaan met mensen die met hun huisdier zijn gevlucht door de oorlog in Oekraïne. Vluchtelingen en expats wordt gevraagd om zich zo snel mogelijk bij de dierenarts te melden. Hier vindt u meer informatie.

Versoepeling geldt niet voor particulieren die geen vluchteling of expat zijn, handelaren en stichtingen

Het is belangrijk te benadrukken dat de bovenstaande uitzondering alleen geldt voor vluchtelingen en EU-expats die met spoed Oekraïne of Rusland moeten verlaten, en die met hun eigen huisdieren reizen. Voor dieren die reizen zonder hun oorspronkelijke eigenaar, maar bijvoorbeeld met handelaren, stichtingen of particulieren die geen vluchteling of expat zijn, gelden de versoepelingen niet. Voor deze dieren moet u voldoen aan de geldende regels voor invoer van gezelschapsdieren. Voldoet het dier niet aan de regels? Dan kan het zijn dat het in officiële quarantaine geplaatst wordt gedurende de tijd die nodig is om aan de regels te voldoen. Hier vindt u meer informatie over honden en katten meenemen uit het buitenland en over regels voor stichtingen die honden en katten invoeren uit het buitenland

Versoepeling geldt niet voor zwerf- en asieldieren

Er bestaat geen test die vast kan stellen of een dier rabiës heeft. Hierom zijn we als land extra voorzichtig met invoer van huisdieren uit landen waar de kans op rabiës erg hoog is. Daarom is het zo belangrijk dat de dieren zonder eigenaar - zoals zwerfdieren en asieldieren - voordat ze naar Nederland komen, beschermd zijn tegen rabiës door een geldige vaccinatie. De dieren die niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoen, kunnen niet overgebracht worden naar Nederland, hoe schrijnend de situatie soms ook kan zijn voor deze zwerf- of asieldieren. De beste manier om deze dieren te helpen is door materiële of financiële hulp te verlenen aan plaatselijke asielen en beschermingsverenigingen in de regio zelf. Bijvoorbeeld aan de Pools-Oekraïense grens. 

De kosten voor bezoek aan de dierenarts en officiële quarantaine zijn voor rekening van de eigenaar of houder van het dier. Zo'n externe quarantaine brengt hoge kosten met zich mee: reken op zo'n 3000 euro per dier.