NVWA controleert koeriersdienst paardensperma en constateert veel overtredingen

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hebben dinsdag 6 juni tientallen doosjes paardensperma in beslag genomen. Dat gebeurde tijdens een controle bij een vestiging van een Belgische koeriersdienst in de provincie Gelderland. Het sperma was afkomstig van hengstenhouderijen uit Nederland, België en Duitsland en voldeed niet aan de regelgeving. De NVWA maakt proces-verbaal op tegen de hengstenhouderijen en de koeriersdienst.

Paarden in weiland
©NVWA

Voor het verhandelen van paardensperma gelden strenge Europese regels. Een Nederlandse hengstenhouderij die alleen binnen Nederland handelt, moet geregistreerd zijn. Wanneer een hengstenhouderij paardensperma wil exporteren, moet deze een EU-erkenning hebben. Een belangrijke voorwaarde daarbij is dat de houderij veel onderzoeken uitvoert met betrekking tot de gezondheid van haar dieren. Verder moet elke exportzending gecertificeerd zijn door de NVWA. De regels moeten voorkomen dat besmettelijke dierziekten worden doorgegeven. In alle gevallen geldt dat bij een zending documenten aanwezig moeten zijn waaruit blijkt van welke hengst het sperma afkomstig is en waar het heen gaat.

Veel mis

Bij de controle heeft de NVWA geconstateerd dat er met 39 doosjes paardensperma afkomstig van 16 hengstenhouderijen iets mis was. Sommige zendingen waren afkomstig van een bedrijf zonder registratie, een aantal exportzendingen was afkomstig van bedrijven zonder EU-erkenning en in een groot aantal gevallen ontbraken de juiste documenten. Omdat er ook hengstenhouderijen uit België en Duitsland betrokken waren, stuurt de NVWA een klacht naar de autoriteiten in die landen, zodat zij actie kunnen ondernemen tegen de hengstenhouderijen.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88.