Heb ik een gezondheidscertificaat nodig als ik met een paard naar het buitenland wil?

Als u met naar uw paard naar het buitenland gaat, heeft u bijna altijd een gezondheidscertificaat nodig. Dit is een bewijs dat het dier gekeurd is en gezond is verklaard.

Verder laat dit digitale certificaat zien waar een paard vandaan komt of waar het naartoe is vervoerd. Als er een paardenziekte uitbreekt, is dit belangrijke informatie. Daardoor is het mogelijk om passende maatregelen te nemen, en kan worden voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt.

Verschillende gezondheidscertificaten

Er zijn verschillende gezondheidscertificaten: het TRACES-certificaat en het exportcertificaat.

  • Gaat u met uw paard van Nederland naar een ander EU-land? Dan heeft u meestal een TRACES-certificaat nodig.
  • Gaat uw met uw paard naar een land buiten de EU? Dan heeft u meestal een exportcertificaat nodig.

Vul eerst de vragenlijst in

Eisen kunnen verschillen per land en hangen ook samen met het doel van het vervoer. Vul daarom eerst de digitale vragenlijst 'Met uw paard naar het buitenland' in. Dan krijgt u een advies dat bij uw situatie past, en leest u hoe u het certificaat kunt aanvragen. Ook kunt u zien welke eisen er nog meer gelden, bijvoorbeeld voor het paardenpaspoort en het vervoersmiddel.

TRACES-certificaat aanvragen

Het TRACES-certificaat kunt u aanvragen bij de NVWA. Nadat u de aanvraag heeft gedaan, komt een van onze dierenartsen bij u langs voor een keuring. Vraag de keuring minimaal 2 werkdagen voor uw vertrek aan.

  • Vraag eerst een NVWA-klantnummer aan via het aanvraagformulier NVWA-klantnummer.
  • Heeft u al een klantnummer of debiteurnummer? Dan kunt u de keuring aanvragen in Mijn NVWA. Heeft u nogĀ geen Mijn NVWA account? Vraag het dan eerst aan.

Eisen bij keuringsaanvraag

Om het TRACES-certificaat te kunnen aanvragen moet u in ieder geval aan de volgende eisen voldoen. Anders kan de keuring niet doorgaan.

  • Uw paard is geregistreerd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De verblijfplaats van uw paard is ook geregistreerd bij RVO en heeft van RVO een uniek bedrijfsnummer (UBN) gekregen.
  • Uw paard heeft een paardenpaspoort.
  • Vertrekt uw paard niet van zijn vaste verblijfplaats maar ergens anders vandaan? Dan moet deze locatie ook geregistreerd zijn en dus ook een UBN hebben.
  • De plaats van bestemming is geregistreerd door de EU-lidstaat waar uw paard naar toegaat. In het TRACES-systeem heeft deze plaats van bestemming dan de status 'geldig' of 'valid'. Er is een uitzondering, namelijk als de plaats van bestemming een dierenkliniek of dierenartspraktijk is. In het formulier kunt u dan kiezen voor 'OTH-OPER' met status 'new'.
  • De vervoerder is geregistreerd. Dit geldt ook als u uw paard zelf vervoert of als een andere particulier dit doet. Dit noemen wij niet-commercieel vervoer. Een registratie als vervoerder kunt u aanvragen bij de NVWA via het formulier Aanvraag Verleningen. Geef op het formulier aan dat u particulier bent (u hoeft dus geen eHerkenning aan te vragen). Kies voor 'Levende dieren' (niet voor 'Transportvergunning'). U kunt als particulier alleen een aanvraag indienen als u in de Nederlandse Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) bent ingeschreven. Heeft u wel een BSN-nummer, maar u bent in het buitenland ingeschreven en woont u daar ook? Dan moet u de aanvraag doen in het land waar u bent ingeschreven.

Hulp bij invullen formulier

In het aanvraagformulier wordt naar details over uw reis en de gewenste keuring gevraagd. Als u hulp nodig heeft bij het invullen, kunt u ons klantcontactcentrum bellen via telefoonnummer 0900-0388.

De keuring

Zorg dat het paard klaarstaat voor controle en dat het paardenpaspoort aanwezig is. Als alles in orde is, ondertekent de dierenarts het TRACES-certificaat. De digitaal ondertekende versie komt in het TRACES-systeem te staan.

Exportcertificaat aanvragen

Een exportcertificaat kunt u aanvragen bij de NVWA. Kijk in onze exportassistent voor meer informatie. Vraag hulp aan ons klantcontactcentrum als u er niet uitkomt. U kunt ons bellen via telefoonnummer 0900-03 88.