Welzijnseisen paarden

Houders van paarden en pony's moeten zich houden aan de Wet dieren en het Besluit houders van dieren om het welzijn en de gezondheid van hun dieren te waarborgen. Op grond van deze regelgeving is elke paardenhouder verplicht om zijn dieren goed te houden, te verzorgen en te huisvesten. Punten uit de regelgeving zijn onder andere:

  • De dieren moeten voldoende ruimte hebben.
  • De dieren moeten een schone en droge ligplek hebben.
  • Er moet voldoende licht zijn in de stallen.
  • Er mogen geen uitstekende scherpe randen in de stallen zijn waaraan de dieren zich kunnen verwonden.

Verder mogen de dieren niet te zwaar werk doen (artikel 2.1 lid 2.a Wet dieren), of werk waarvoor ze niet geschikt zijn. De houder mag zijn paarden en pony's niet weiden op slecht, of niet beweidbaar land (artikel 1.3.e, Besluit houders van dieren). In artikel 1.3.f van dit besluit staat dat het verboden is om paarden en pony's te gebruiken als vervoermiddel of transportmiddel als het dier niet geschikt is om spullen of mensen te vervoeren, of er te zwaar door wordt belast.

Maatregelen bij overtredingen

Paardenhouders die de Wet dieren of het Besluit houders van dieren overtreden, kunnen afhankelijk van de ernst van de overtreding een schriftelijke waarschuwing of een bestuurlijke boete krijgen.

Noodslachtingen op de boerderij

Lees hier welke regels er gelden voor een noodslachting van een paard als het bijvoorbeeld een ongeval heeft gehad.

Lichamelijke ingrepen bij paarden

Het couperen van paardenstaarten is verboden. Meer informatie: lichamelijke ingrepen bij dieren.