De NVWA controleert of fabrikanten en handelaren zich houden aan de eisen en verplichtingen van de wet. Persoonlijke beschermingsmiddelen moeten voldoen aan het Warenwetbesluit persoonlijke beschermingsmiddelen.

Risico's

Een persoonlijke beschermingsmiddel (PBM) moet personen beschermen bij het uitvoeren van een risicovolle activiteit zoals sporten of klussen. Biedt het beschermingsmiddel niet voldoende bescherming, dan is er een direct risico voor de gebruiker. Een ongeval kan dus voortkomen uit een falend beschermingsmiddel.

Voorbeelden van persoonlijke beschermingsmiddelen zijn: scheenbeschermers, gebitsbescherming, wielrenhelmen, paardensporthelmen, paardrijdhelmen, zwemvesten, veiligheidsschoenen, oorkappen, oordopjes, zonnebrillen.

Inspectieresultaten

De NVWA  onderzocht in 2016 oordoppen bedoeld voor bescherming tegen harde muziek. De NVWA beoordeelde de demping, de geleverde informatie voor de gebruiker, en de relevante delen uit het technisch dossier. Bekijk per merk het resultaat van het onderzoek naar oordoppen.

Meld onveilig product bij NVWA via 0900-03 88

(gebruikelijke belkosten)