Vondsten vóór 2012 Aziatische boktor

De Aziatische boktor (Anoplophora glabripennis) zet hoog in de boom zijn eitjes af. Hout van bomen besmet met de Aziatische boktor kunnen larven of poppen bevatten.

Om introductie te voorkomen worden Europese eisen gesteld aan de behandeling van verpakkingshout. Desondanks worden er in Nederland en andere Europese landen regelmatig Aziatische boktorren in verpakkingshout gevonden. In onder andere Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk zijn besmettingen in de groene ruimte gevonden als gevolg van introducties met verpakkingshout. In Nederland zijn in november 2010 voor het eerst aantastingen gevonden van bomen in de gemeente Almere.

Winterswijk

In Winterswijk is in een woonwijk de Aziatische boktor (Anoplophora glabripennis) aangetroffen. Een alerte bewoonster stuurde 9 juli jl. een foto naar de NVWA van een boktor die zij had gevangen. Daags erna vonden inspecteurs van de NVWA een Noorse esdoorn met uitvlieggaten. Er zijn 7 levende kevers verzameld, waarvan is vastgesteld dat het de Aziatische boktor betreft.

Almere Buiten

In een bomenrij op een industrieterrein in Almere zijn in november 2010 sporen van de Aziatische boktor gevonden. Het is de 1e keer dat deze boktor in het openbare groen is aangetroffen. De bomen in de directe omgeving worden gerooid. Onderzoek in de buurt moet uitwijzen of er meerdere bomen zijn aangetast.

Berghem

In juni 2008 is er een volwassen exemplaar van de Aziatische boktor Anoplophora glabripennis gevonden in Berghem. Onderzoek in de omgeving liet geen aantastingen zien. Het onderzoek wordt de komende jaren voortgezet.

Enschede

In de wijk Roombeek in Enschede is in juli 2008 ook een volwassen exemplaar van de Aziatische boktor Anoplophora glabripennis gevonden. Enschede is de 2e plaats in Nederland waar deze boktor is aangetroffen. Ook hier liet onderzoek in de omgeving geen aantastingen zien. Ook dit onderzoek wordt de komende jaren voortgezet.

Op de pagina 'Meld aantastingen' staat meer informatie over het herkennen van de boktor.