Gezondheidsklachten voorkomen en behandeling symptomen

Mensen kunnen door overlast van de eikenprocessierups van mei tot en met augustus gezondheidsklachten krijgen als ze in aanraking komen met de brandharen. Bijvoorbeeld wanneer ze onder de besmette bomen doorlopen of wanneer besmette bomen vlak bij ramen van een huis staan.

Symptomen kunnen van persoon tot persoon verschillen. Op de onbedekte huid geven de brandharen een sterk jeukende, rode uitslag. In de ogen geven ze rood ontstoken oogwit en een branderig gevoel. Bij inademing van de haren kunnen irritaties en ontstekingen ontstaan van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Vermijd daarom elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.

Behandeling symptomen

Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar strip de huid met plakband en spoel daarna met lauw water. Spoel ook de ogen goed met lauw water. Was zonodig ook kleren (liefst op 60 graden Celsius). Klachten verdwijnen in het algemeen binnen 2 weken. Raadpleeg de huisarts voor de behandeling van de symptomen.

Meld gezondheidsklachten bij de regionale GGD bij u in de buurt.

Meer informatie:

Zie ook