Hoe de eikenprocessierups te herkennen

De eikenprocessierups loopt in lange processies over de stam van eikenbomen, vandaar de naam eikenprocessierups. Om zich te beschermen tegen vijanden produceren ze brandharen die in de lucht komen en bij mens en dier gezondheidsklachten en ernstige irritaties kunnen veroorzaken.

Herkennen eikenprocessierups

Bekijk het NVWA-informatieblad Hoe herken ik de eikenprocessierups?

Eikenprocessierups met lange witte haren
Beeld: ©NVWA

Verwarring met andere rupsen

Verwarring kan soms optreden met andere rupsen, zoals:

  • de plakker (website Vlinderstichting), Lymantria dispar
  • de bastaardsatijnrups (NVWA informatiesheet voor groenbeheerders), Euproctis chrysorrhoea
  • de spinselmot (website Microlepidoptera), Yponomeuta spp.

Deze rupsen vertonen geen 'processiegedrag'. De bastaardsatijnrups en de plakker kunnen ook door hun brandharen irritatie veroorzaken. De spinselmot doet dit niet maar pakt takken en hele bomen in met spinsel.

Dennenprocessierups

Ook nauwverwant aan de eikenprocessierups is de dennenprocessierups, Thaumatopoea pityocampa. Deze soort leeft op diverse soorten den (Pinus spp.), is nog niet in Nederland gevonden, maar verspreidt zich geleidelijk vanuit Zuid-Europa naar het noorden toe en is al gesignaleerd in Noord-Frankrijk. Deze rups vertoont processiegedrag en veroorzaakt door de brandharen overlast en irritatie. Meer over de dennenprocessierups (website Forest Research, informatie in het Engels).

Vragen over de rups en de klachten die hij veroorzaakt?

Ga dan naar het Kennisplatform Processierups, een centrale informatieplek die in opdracht van de overheid is gemaakt. Daar krijgt u antwoord op meer dan 100 veelgestelde vragen.