NVWA-IOD houdt dierenarts aan voor vermoedelijke fraude met vaccinaties pluimvee

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft dinsdag 13 juni een dierenarts uit de provincie Groningen in verzekering gesteld. Hij wordt ervan verdacht verplichte vaccinaties van pluimvee tegen Newcastle disease (NCD) niet of onjuist te hebben uitgevoerd bij pluimveehouders. Rechercheurs doen nu nader onderzoek en verhoren de verdachte.

Afgelopen maart doorzochten rechercheurs de praktijk en de woning van de dierenarts. Daarbij namen zij onder meer administratie in beslag. Ook legde de NVWA-IOD conservatoir beslag op enkele tienduizenden euro’s aan contant geld. Dit om later eventueel de met fraude gemaakte winst af te kunnen pakken.

NVWA inspecteur onderzoek flesjes met medicatie

Vaccinaties weer op orde

Op last van de NVWA heeft de dierenarts afgelopen maart de pluimveebedrijven waar hij gevaccineerd zou hebben op de hoogte gebracht van de vermoedelijke fraude. De pluimveehouders hebben er daardoor voor kunnen zorgen dat hun dieren voortaan de verplichte vaccinatie krijgen. De NVWA ziet erop toe dat de betrokken bedrijven voldoen aan de wetgeving rond NCD. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat de pluimveehouders eerder op de hoogte waren van de fraude.

Newcastle disease

Vaccinatie tegen NCD is verplicht voor commercieel gehouden pluimvee. NCD is een zeer besmettelijk virus bij vogels. Bij pluimvee kan het ernstige ziekteverschijnselen en sterfte veroorzaken. Wanneer er een uitbraak is op een bedrijf moet het worden geruimd. Een pluimveehouder moet aan kunnen tonen dat zijn dieren weerstand tegen NCD hebben. Daarom is ook bloedonderzoek verplicht.

NCD is een zoönose. Dat wil zeggen dat ook mensen besmet kunnen raken. Wie met een hoge concentratie van het virus in aanraking komt, kan ontstoken ogen krijgen. De ontsteking geneest vanzelf en veroorzaakt geen blijvende schade.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88.