Regels leeftijdsgrens verkoop tabak

Verkoopt u tabaksproducten en/of aanverwante producten? Zoals elektronische sigaretten en navulverpakkingen of navulpatronen - beide met en zonder nicotine -  en voor roken bestemde kruidenproducten. Dan hebt u te maken met de regels voor de leeftijdsgrens bij verkoop.

Roken en dampen onder de 18 jaar is niet strafbaar. De verkoop van tabaksproducten en aanverwante producten (elektronische sigaretten en navulverpakkingen/patronen - beide met en zonder nicotine - en voor roken bestemde kruidenproducten) aan personen van wie niet is vastgesteld dat zij de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt is wel verboden. Vaststelling van de leeftijd hoeft niet als de koper overduidelijk ouder is dan 18 jaar.

Heeft de koper niet onmiskenbaar de leeftijd van 18 jaar bereikt? Dan moet de verkoper de leeftijd altijd vaststellen aan de hand van een geldig identiteitsbewijs zoals een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Pasjes zoals een OV chipkaart, een schoolpas of een studentenpas zijn geen geldige identiteitsbewijzen.

De leeftijdsgrens geldt ook bij indirecte verkoop via bijvoorbeeld een tabaksautomaat.

Andere verkoopbeperkende maatregelen:

  • Verkoop van sigaretten mag alleen in gesloten verpakkingen van niet minder dan 20 stuks.
  • Verkoop van shag mag alleen in verpakkingen van niet minder dan 30 gram.
  • Gratis verstrekking is niet toegestaan.
  • Voor de overige beperkingen zie paragraaf 4 van de Tabaks- en rookwarenwet.

Er geldt ook een reclame- en sponsorverbod voor tabaksproducten en aanverwante producten.