Testkoopmethode leeftijdgrens tabak

De NVWA maakt bij haar leeftijdgrenstoezicht gebruik van testkopers, die in opdracht van de inspecteur tabak proberen te kopen bij verkooppunten. Beoordeeld wordt of de verkoper de leeftijdgrens naleeft.

Wat is een testkoper?

Een testkoper is een 17-jarige die in opdracht van een inspecteur van de NVWA tabak probeert te kopen. De testkoper is niet overduidelijk 18 jaar. Dit  blijkt uit zijn/haar kleding, lichaamsbouw en uiterlijk.

Hoe wordt de controle uitgevoerd?

De testkoper voert de inspectie uit samen met een assistent inspecteur van de NVWA. De testkoper probeert tabak te kopen. Als de verkoper tijdens de controle vraagt naar het ID van de testkoper, dan laat de testkoper zijn/haar ID zien. De assistent-inspecteur van de NVWA observeert de aankoop van de testkoper en rapporteert de bevindingen.

Terugkoppeling inspectie

Na afloop van de inspectie koppelt de assistent-inspecteur de bevindingen terug aan de inspecteur. De inspecteur gaat terug naar het verkooppunt om de bevindingen te bespreken. Bij een goed resultaat krijgt de verkoper verantwoordelijke persoon of medewerker een compliment in de vorm van een NIX-kaart. Bij een overtreding krijgt de eigenaar/bedrijfsleider verantwoordelijke persoon of medewerker een boetekaart en wordt een rapport van bevindingen opgemaakt.

In verband met COVID-19 kan afgeweken worden van de gebruikelijke werkwijze.

Boetes

Afhankelijk van de inspectiehistorie en de grootte van het bedrijf varieert de boete voor het overtreden van de leeftijdgrens van 1.360 tot 9.000 euro. Als de NVWA binnen 12 maanden 3 overtredingen van de leeftijdgrens constateert, dan kunnen wij de tabaksverkoop tijdelijk stilleggen (3-strikes-out). 

Meer informatie over de boetes en de 3-strikes-out