Tabak en rookwaren in alle supermarkten uit het zicht

Supermarkten moeten er voor zorgen dat tabaksproducten, dampwaren (e-sigaretten) en voor roken bestemde kruidenproducten vanaf 1 juli 2020 niet meer zichtbaar zijn voor klanten. In plaats van open schappen moeten deze producten worden opgeborgen achter (schuif) deuren, gordijnen of in dichte laden die alleen even open gaan als een klant de producten koopt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert vanaf 1 juli 2020 of supermarkten zich houden aan dit uitstalverbod.

Logo rookvrije generatie

De regels waar de kast of een ander opbergmiddel aan moet voldoen staan op de website van de NVWA. Zo moet het middel sober en neutraal zijn en gelden er eisen voor het aanduiden van de tabaks- en rookwaren.

Het uitstalverbod (ook wel displayverbod genoemd) geldt vanaf 1 januari 2021 ook voor andere verkooppunten zoals tankstations, bepaalde tabak- en gemakszaken, drogisterijen, horeca, avondwinkels en kiosken. In webshops is het vanaf dan ook niet meer toegestaan om deze rookwaren af te beelden. Alleen voor fysieke speciaalzaken die aan specifieke eisen voldoen en die zich bij de NVWA hebben geregistreerd geldt een uitzondering. Vanaf 1 juli 2020 kunnen deze speciaalzaken zich registreren via de website van de NVWA.

Aanpassing interventiebeleid

De NVWA heeft het interventiebeleid voor de Tabaks- en rookwarenwet aangepast in verband met het van kracht worden van het uitstalverbod. In het interventiebeleid staat welke maatregelen de NVWA neemt bij overtredingen. De bestuurlijke boete voor het overtreden van het uitstalverbod varieert van 450 tot 4.500 euro. Verder kan de NVWA bij overtredingen een onderzoek instellen naar betrokkenheid van de tabaksindustrie. Boetes voor het overtreden van het reclameverbod uit de Tabaks- en rookwarenwet (waar het uitstalverbod ook onder valt) door de tabaksindustrie variƫren van 45.000 tot 450.000 euro. Het aangepaste interventiebeleid is op 30 juni gepubliceerd in de Staatscourant.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA (088) 223 37 00.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).