Reclame voor tabaksproducten en aanverwante producten in uitgezonderde speciaalzaken

In Nederland is een reclameverbod voor rookwaren. Voor alle verkooppunten geldt dat reclame aan de gevel, in de etalage of achter de winkelruit verboden is. Uitgezonderde speciaalzaken mogen wel reclame maken in de winkel. Dit mag alleen onder speciale voorwaarden.

Wat zijn de regels voor reclame in de winkel?

Heeft u een uitgezonderde speciaalzaak?  In de winkel mag u reclame maken voor tabaksproducten en aanverwante producten. Hierbij zijn alleen fysieke reclame-uitingen toegestaan. Deze uitingen moeten de juiste gezondheidswaarschuwing bevatten.

Wat zijn fysieke reclame-uitingen?

Bij fysieke reclame-uitingen kunt u denken aan:

 • posters
 • displays
 • lichtbakken 
 • tv-schermen

Wat is de juiste gezondheidswaarschuwing?

De gezondheidswaarschuwing moet in het Nederlands zijn. Het verschilt per product wat de juiste waarschuwing is:

 • voor roken bestemde tabaksproducten
  Roken is dodelijk
 • rookloze tabaksproducten
  Tabaksproducten zijn dodelijk
 • elektronische sigaretten of navulverpakkingen
  Nicotine is zeer verslavend
 • elektronisch verhittingsapparaat, een elektronische sigaret zonder nicotine, navulverpakking zonder nicotine of een patroon zonder nicotine
  Dit product schaadt uw gezondheid
 • voor roken bestemde kruidenproducten
  Het roken van dit product schaadt uw gezondheid

De tekst van de gezondheidswaarschuwingen beslaat ten minste 15 procent van het totale oppervlak van de reclame. Het oppervlak van de reclame-uiting wordt daarbij bepaald door de feitelijke uiting of uitingen, zoals:

 • woorden
 • afbeeldingen
 • specifieke merkgerelateerde kleuren of kleurenschema’s
 • afbeeldingen van het merk
 • merklogo
 • merknaam

Verder moet u afbeeldingen van verpakkingen van tabaksproducten zo weergegeven dat de tekst van de grootste gezondheidswaarschuwing duidelijk zichtbaar is.

Wat voor reclame is niet toegestaan in de winkel?

De reclame mag niet gericht zijn op jongeren

U mag geen reclame maken die gericht is op jongeren onder de 18 jaar.

Reclame mag geen positief verband leggen met gezondheid

Er mag op geen enkele wijze een positief verband met gezondheid worden gelegd. Claims als ‘minder schadelijk voor de gezondheid’ zijn niet toegestaan. U mag ook niet suggereren dat het ene product gezonder is dan het andere.

Prijsaanbiedingen zijn niet toegestaan

Prijsaanbiedingen voor tabaksproducten en aanverwante producten zoals ‘2 voor de prijs van 1’ of ’30 procent korting’ zijn niet toegestaan. Ook niet in speciaalzaken. Bovendien geldt voor tabaksproducten dat u ze alleen mag verkopen voor de prijs die op de banderol staat.

De reclame mag van buitenaf niet zichtbaar zijn

Reclame in een uitgezonderde speciaalzaak mag van buitenaf niet zichtbaar zijn. Zo mag de voordeur van uw winkel bijvoorbeeld niet standaard open staan als daarmee de reclame van buiten te zien is. En als de deur dicht is, mogen de producten niet te zien zijn door het glas van de winkeldeur. Houd ook rekening met de lichtinval, zowel overdag als ’s avonds. Is het buiten bijvoorbeeld donker en is het licht in uw winkel aan? Zorg er dan voor dat de reclame buiten de winkel niet zichtbaar is.

De tabaksproducten en aanverwante producten mogen ook niet zichtbaar zijn van buitenaf.

De reclame mag niet overal in de winkel geplaatst worden

Reclame in een uitgezonderde speciaalzaak is ook verboden op de volgende plekken:

 • op of aan dispensers van andere producten dan tabaksproducten of aanverwante producten
 • op of aan verrijdbare rekken met wenskaarten
 • of of aan manden met snoepgoed
 • of of aan kasten die speciaal voor de verkoop van tijdschriften zijn ontworpen

Op alle andere plekken in de winkel is reclame in principe toegestaan. Dat geldt ook voor reclame op, aan en in de directe nabijheid van het schap, zolang de producten maar volgens de regels worden gepresenteerd. Niet toegestaan zijn dus: reclame-uitingen op het schap met daarop prijsaanduidingen of geopende verpakkingen.

Is het verkoopvloeroppervlak van uw speciaalzaak groter dan 120 m2?  Dan moet de reclame zich in een straal van 5 meter van het schap met de tabaksproducten of aanverwante producten bevinden. De reclame mag ook op de toonbank staan, of in de directe nabijheid ervan.

Proeven en roken in de winkel is niet toegestaan

U mag tabaksproducten of aanverwante producten in de winkel niet laten proeven. Ook niet als u daar een vergoeding voor vraagt. Heeft uw klant al betaald voor het product? Ook dan mag de klant het product niet in de winkel gebruiken. Dat heeft te maken met het rookverbod.

Reclame mag de winkel niet verlaten

Reclamematerialen en promotiematerialen zijn alleen toegestaan in de winkel en mogen de winkel niet verlaten. U mag bijvoorbeeld geen reclamefolders meegeven aan bezoekers van uw winkel.

Uitzondering: historische materialen van tabaksmerken

De reclamebeperkingen in een uitgezonderde speciaalzaak gelden niet voor historische materialen van of historische uitingen over tabaksmerken die niet meer in de handel zijn.

U mag deze historische materialen in een uitgezonderde speciaalzaak gebruiken voor de aankleding van het interieur. U hoeft er dan geen gezondheidswaarschuwing op te zetten. Leggen deze historische materialen een positief verband met gezondheid? Dan mag u er geen reclame mee maken.