Presentatie en uitstalverbod van tabak en e-sigaretten in webwinkels

Reclame voor tabaksproducten, elektronische dampwaar (e-sigaret en onderdelen daarvan, navulverpakking, patroon, reservoir met en zonder nicotine) en voor roken bestemde kruidenproducten op internet is verboden. Alleen het op sobere wijze tonen van de producten (reguliere presentatie) voor de verkoop is in webwinkels tot 1 januari 2021 toegestaan. Daarna geldt ook voor de webwinkels het uitstalverbod.

Het reclameverbod geldt voor alle websites, dus ook voor websites van speciaalzaken. De uitzondering op het reclameverbod voor de fysieke speciaalzaak geldt dus niet voor de website.

De verkoop van deze producten via internet is toegestaan. Op de website mogen geen afbeeldingen van bovenstaande producten geplaatst worden, behalve 1 foto van het te verkopen product op de plaats waar deze besteld kan worden. Deze foto’s zijn tot 1 januari 2021 toegestaan. Daarna geldt het uitstalverbod ook voor webwinkels. Ook de teksten over de producten moeten strikt noodzakelijk zijn voor het doen van een bestelling. Alle overige afbeeldingen en (promotionele) teksten van bovenstaande producten worden gezien als reclame en zijn dus niet toegestaan. Het tonen van producten op internet mag tot 1 januari 2021. Dit geldt alleen voor websites waar klanten daadwerkelijk direct een bestelling kunnen doen, zoals in een webwinkel. Op alle andere websites (zoals affiliate-websites, internet fora en social media) is het tonen van deze producten reclame en dus verboden.

Reguliere presentatie en uitstalverbod in een webwinkel

Een webwinkel mag alleen een neutrale uniforme opsomming geven van de aangeboden producten tegen een neutrale achtergrond. Hierbij mag alleen het merk, de merkvariant, de grootte of de inhoud van de verpakking en de consumentenprijs vermeld worden. Verder mag tot 1 januari 2021, 1 afbeelding van het product getoond worden in een gesloten verpakking. Het product kan tot dan dus alleen op de webpagina getoond worden daar waar de consument het direct kan bestellen. Extra afbeeldingen of het vaker tonen van producten om de consument naar de juiste bestelpagina te begeleiden is niet toegestaan.

De verpakking die zichtbaar is op de productfoto moet aan de verpakkingseisen voldoen. Dit betekent onder andere dat op de verpakking van tabaksproducten, e-sigaretten die een navulvloeistof bevatten, navulverpakkingen en voor roken bestemde kruidenproducten, een gezondheidswaarschuwing moet staan. De verpakkingen mogen alleen getoond worden met deze gezondheidswaarschuwing naar voren toe en in de juiste leesrichting, zodat deze voor de consument goed zichtbaar is.

Vanaf 1 januari 2021 mogen in webwinkels geen tabaksproducten en aanverwante producten meer worden afgebeeld. Links naar andere websites met afbeeldingen van tabaksproducten zijn ook niet toegestaan.

Lege navulbare e-sigaretten en losse onderdelen

Het kan voorkomen dat uit de gesloten verpakking van lege navulbare e-sigaretten of losse onderdelen (de zogenoemde hardware), niet is op te maken welk product te koop wordt aangeboden. In dat geval mogen webwinkels deze producten voorlopig tot 1 januari 2021 nog uit de verpakking tonen. De producten mogen dan op een neutrale wijze op 1 afbeelding uit de verpakking of in een geopende verpakking getoond worden. Dit mag alleen op de pagina waar ze direct besteld kunnen worden.

Wat is niet toegestaan?

Buiten de reguliere presentatie van tabaksproducten, elektronische sigaretten en voor roken bestemde kruidenproducten zijn er in webwinkels geen verdere mogelijkheden voor presentatie en reclame.

Niet toegestaan zijn bijvoorbeeld:

  • wervende teksten (ook in fora en productreviews)
  • foto’s van merken of producten
  • het uitlichten, extra tonen of prominent plaatsen van bepaalde producten
  • acties  
  • aanbiedingen
  • premiums
  • koppelverkoop
  • spaarsystemen
  • lokkende berichtgeving als ‘recent bekeken’ of ‘andere personen hebben ook deze producten gekocht’

Als ondernemer dient u zelf na te gaan of uw webwinkel voldoet aan de eisen van een reguliere presentatie en aan de overige regels die gelden voor dit soort producten. Zie hiervoor ook het onderdeel 'Wet en regelgeving'.