Verbod op mentholsigaretten en -shag

Sigaretten en shag met menthol mogen vanaf 20 mei 2020 niet meer gemaakt en verkocht worden. Ook sigaretten of shag met een andere smaak dan alleen tabak zijn verboden.

Verkoop tot uiterlijk 20 mei 2020

Bent u verkoper? Dan mag u de mentholsigaretten tot 20 mei 2020 blijven verkopen. Daarna is de verkoop ook verboden. Pas uw voorraadbeheer hierop aan en maak afspraken met uw toeleveranciers.

Houd er rekening mee dat u geen uitverkoop mag houden om oude verpakkingen voor een lage prijs aan te bieden. Dit is vanwege het reclameverbod niet mogelijk.

Verbod op andere smaken tabak

Andere smaken tabak, zoals vanille, zijn verboden in sigaretten en shag. Deze sigaretten en shag mogen sinds 20 mei 2016 niet meer worden geproduceerd. U mag deze producten niet meer verkopen sinds 20 mei 2017.

Ook mogen filters, (vloei)papier, capsules/hulzen en verpakkingen van sigaretten en shag geen smaak- en geurstoffen meer bevatten. Dat betekent dat ‘click-sigaretten’ sinds 20 mei 2016 niet meer geproduceerd mogen worden. U mag de producten niet meer verkopen sinds 20 mei 2017.

Waar staat dit in de wet?

Het verbod op rookwaren met menthol of andere smaken is geregeld in de Tabaks- en rookwarenwet op basis van de Tabaksproductenrichtlijn 2014/40/EU.