Verbod op nicotinezakjes (snus) zonder tabak

Nicotinezakjes met 0,035 of meer milligram nicotine per zakje mogen niet meer verkocht of verhandeld worden in Nederland. Het product is schadelijk voor de gezondheid.

Uit de handel

Bent u importeur of verkoper van nicotinezakjes? Stop dan met de verkoop van deze producten. Maak afspraken met uw toeleveranciers en afnemers wat er met er met deze producten moet gebeuren.

Wat zijn nicotinezakjes?

Nicotinezakjes zijn kleine zakjes waarin een poeder zit met nicotine. Het wordt ook wel snus genoemd. Deze nicotinezakjes bevatten geen tabak. Gebruikers stoppen een nicotinezakje onder de bovenlip. Ze krijgen nicotine binnen via het slijmvlies en speeksel.

Waarom zijn nicotinezakjes verboden?

Schadelijke levensmiddelen zijn verboden. Uit analyse van de NVWA is gebleken dat de nicotinezakjes aangeduid worden als levensmiddel. Nicotinezakjes zijn verboden omdat ze door de aanwezige nicotine schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook kunnen gebruikers verslaafd raken aan de nicotine. Dat geldt ook voor jongeren. De schadelijkheid van nicotinezakjes blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Wat is de wettelijke basis voor het verbod?

Nicotinezakjes vallen op dit moment nog niet onder de Tabaks- en rookwarenwet, omdat ze geen tabak bevatten. Wel vallen deze producten onder de Warenwet. Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat nicotinezakjes met 0,035 of meer milligram nicotine per zakje schadelijke levensmiddelen zijn. Daarom zijn deze producten in Nederland verboden onder de Warenwet.

Meer informatie hierover vindt u in de kamerbrief van 9 november 2021 van staatssecretaris Blokhuis van VWS.

Wetgeving

  • Warenwetbesluit bereiding en behandeling van levensmiddelen artikel 2, vijfde lid
  • Verordening (EG) Nr. 178/2002, artikel 14, eerste en tweede lid

Waar kan ik terecht met vragen?

Bent u importeur of verkoper en heeft u vragen over het verbod? Neem dan contact op met de NVWA.