Verbod op nicotinezakjes en snus

In Nederland geldt een verbod op nicotinezakjes met 0,035 of meer milligram nicotine per zakje. Nicotinezakjes worden ook wel snus genoemd. De zakjes mogen niet verkocht of verhandeld worden, omdat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. De NVWA houdt toezicht op dit verbod.

Wat zijn nicotinezakjes?

Nicotinezakjes (ook wel: snus) zijn kleine zakjes waarin een poeder met nicotine zit. Er zit geen tabak in. Gebruikers stoppen een nicotinezakje onder de bovenlip. Ze krijgen nicotine binnen via het slijmvlies en speeksel. 

Kijk voor meer informatie over nicotinezakjes en snus op de website van het Trimbos-instituut.

Waarom zijn nicotinezakjes verboden?

Nicotinezakjes zijn schadelijk voor de gezondheid. Als iemand veel nicotine binnenkrijgt kan dit het zenuwstelsel beschadigen en hartritmestoornissen veroorzaken.

Nicotine is verslavend, en nicotinezakjes kunnen een verslaving in stand houden. Ook kunnen gebruikers juist verslaafd raken aan nicotine door de nicotinezakjes. Dat gebeurt vooral bij jongeren. De laatste jaren zijn nicotinezakjes populair geworden bij jongeren.

Houd nicotinezakjes uit de handel

Heeft u als importeur, distributeur of verkoper nog steeds nicotinezakjes in uw assortiment? Dan bent u in overtreding. Stop onmiddellijk met de verkoop van deze producten. Maak afspraken met uw toeleveranciers of afnemers over wat er met deze producten moet gebeuren.

Meld overtredingen

Ziet u dat een bedrijf nicotinezakjes aanbiedt? Meld dit dan bij de NVWA. Wij houden toezicht op het verbod. We kunnen overtreders een boete of andere maatregel opleggen. Ook kunnen we de nicotinezakjes uit de handel halen.

Inspecties door NVWA

Wij reageren niet alleen op meldingen. Wij voeren ook inspecties uit bij bedrijven om te controleren of zij zich aan het verkoopverbod houden. Onze inspectieresultaten publiceren we op deze website.

Wat is de wettelijke basis voor het verbod op snus?

Nicotinezakjes vallen niet onder de Tabaks- en rookwarenwet, omdat ze geen tabak bevatten. Deze producten vallen wel onder de Warenwet. Ze kunnen namelijk gezien worden als schadelijke levensmiddelen als ze meer dan 0,035 mg nicotine bevatten. Dit bleek in 2021 uit onderzoek van de NVWA en het RIVM.  

De verkoop van nicotinezakjes met 0,035 milligram of meer nicotine per zakje is verboden volgens Warenwetbesluit bereiding en behandeling van levensmiddelen (artikel 2, vijfde lid) en Verordening (EG) Nr. 178/2002 (artikel 14, eerste en tweede lid).

Nicotinezakjes mét tabak zijn ook verboden

Er zijn ook nicotinezakjes die wel tabak bevatten. Deze nicotinezakjes worden ook wel Zweedse snus genoemd. Ze zijn verboden onder de Tabaks- en rookwarenwet.