Verbod reclame en sponsoring tabak en aanverwante producten

Reclame

Reclame maken voor tabaksproducten of aanverwante producten (elektronische sigaretten en navulverpakkingen/patronen - beide met en zonder nicotine - en voor roken bestemde kruidenproducten) is verboden. Vanaf 1 juli 2022 geldt dit ook voor elektronische verhittingsapparaten. Dit geldt voor detaillisten, producenten, groothandelaren en importeurs. Wij controleren op alle mogelijke vormen van marketing, promotie, reclame en sponsoring voor deze producten.

De wet omschrijft reclame als elke handeling in de economische sfeer met als doel de verkoop van tabaksproducten of aanverwante producten te bevorderen en elke vorm van commerciƫle mededeling die het bekendheid geven aan of het aanprijzen van een tabaksproduct of aanverwant product, e-sigaret of navulverpakking tot doel dan wel rechtstreeks of onrechtstreeks tot gevolg heeft. Welke middelen of technieken daarvoor worden gebuikt doet niet ter zake.

Voorbeelden van reclame zijn niet-reguliere presentatie van producten in verkooppunten en het gratis laten proeven van producten.

Uitreikverbod

Elke gratis uitreiking, of tegen een symbolische vergoeding die het aanprijzen van een tabaksproduct of aanverwant product ten doel of tot gevolg heeft, is verboden. Een voorbeeld hiervan is het gratis of met korting weggeven van aanstekers of navulverpakkingen van e-sigaretten.

Sponsoring

De wet omschrijft sponsoring als elke openbare of particuliere economische bijdrage aan een activiteit, evenement of persoon, die het bekendheid geven aan of het aanprijzen van een tabaksproduct, e-sigaret of navulverpakking tot doel dan wel rechtstreeks of onrechtstreeks tot gevolg heeft.

Een voorbeeld van sponsoring is bijvoorbeeld het geven van een geldelijke bijdrage aan een evenement in ruil voor een reclame-uiting.

Boetes reclameverbod en sponsorverbod

Overtredingen door fabrikanten, groothandelaren en importeurs op het gebied van reclame en sponsoring worden afgedaan met een boete. Meer informatie over de standaard boetebedragen vindt u op de pagina Bestuurlijke boete.