Verbod op sigarettenautomaten

Sigarettenautomaten (tabaksautomaten) die klanten zelf kunnen bedienen, zijn sinds 1 januari 2022 op de meeste plekken verboden. Verkoop van sigaretten achter de bar bij horecagelegenheden met een alcoholvergunning is al verboden op grond van de Alcoholwet. In horecagelegenheden zonder alcoholvergunning, verkooppunten en tabaksspeciaalzaken zijn automaten onder voorwaarden nog wel toegestaan. U leest hieronder hoe dit precies zit.

Waarom een volledig verbod op tabaksautomaten in caf├ęs en restaurants?

Om stoppen met roken makkelijker te maken en beginnen moeilijker, wordt het aantal verkooppunten van tabak de komende jaren verminderd. Horecagelegenheden mogen op basis van de Tabaks- en rookwarenwet vanaf 1 januari 2022 geen zelfbedieningstabaksautomaten meer hebben. Verkoop van sigaretten achter de bar bij horecagelegenheden met een alcoholvergunning is al verboden op grond van de Alcoholwet. Wij houden toezicht op dit automatenverbod. De gemeenten houden toezicht op de Alcoholwet.

Wanneer zijn automaten nog wel toegestaan?

Verkooppunten zoals supermarkten en benzinestations en horecagelegenheden zonder alcoholvergunning mogen tabaksproducten en aanverwante producten nog wel vanuit een automaat verkopen. Onder de volgende voorwaarden:

  • Alleen de eigenaar of het personeel mag de automaat bedienen.
  • Het verkooppunt moet voldoen aan de eisen van het uitstalverbod. Voor tabaksautomaten, die in het zicht staan, geldt aanvullend:
    • Geen afbeeldingen van pakjes sigaretten op de bedieningsknoppen
    • Alleen een sobere en neutrale aanduiding op de automaat
    • Alleen functionele verlichting

De verkooppunten moeten ook aan de andere eisen uit de Tabaks- en rookwarenwet voldoen. Zoals het reclameverbod en de controle op de leeftijdgrens.

Uitgezonderde tabaksspeciaalzaken

In uitgezonderde tabaksspeciaalzaken zijn tabaksautomaten na 1 januari 2022 nog toegestaan. De automaten moeten wel voldoen aan bepaalde eisen.