Verhittingsapparaten voor tabak en tabaksproducten

Vanaf 1 juli 2022 gelden er regels voor verhittingsapparaten die bestemd zijn voor de consumptie van tabak en tabaksproducten. Deze apparaten vallen dan ook onder het reclameverbod, uitstalverbod en de regels voor de leeftijdsgrens bij de verkoop van tabak.

Wat zijn verhittingsapparaten?

Verhittingsapparaten zijn apparaten die gebruikt worden voor de consumptie van tabak en tabaksproducten door verhitting. De tabak wordt verhit met speciaal daarvoor ontwikkelde tabaksproducten of door het zelf toevoegen van losse tabak of mengsels met tabak.

Vaporizers

Er zijn verschillende verhittingsapparaten. Zo zijn er apparaten waar sticks in geplaatst kunnen worden. Maar er zijn ook vaporizers. Dat zijn apparaten waarmee losse tabak, kruidenmengsels, cannabis of combinaties van deze producten verhit kunnen worden.

Aanverwante producten

De wetgever heeft verhittingsapparaten toegevoegd aan de zogeheten ‘aanverwante producten’, waardoor allerlei wetgeving rondom roken en tabak nu ook voor deze apparaten geldt, zoals het reclameverbod, uitstalverbod en de regels voor de leeftijdsgrens bij de verkoop van tabak.

Verpakkingseisen en gezondheidswaarschuwing

Vanaf 1 juli 2022 mogen er alleen nog verhittingsapparaten geproduceerd worden die een gezondheidswaarschuwing bevatten. Voor de verhittingsapparaten met oude verpakkingen geldt een uitverkooptermijn van een jaar. Bovendien moeten vanaf 1 juli 2023 alle verhittingsapparaten in de winkels voorzien zijn van een gezondheidswaarschuwing.