Welke leeftijdgrens geldt voor de verkoop van tabaksproducten?

Voor de verkoop van tabaksproducten en aanverwante producten (elektronische sigaretten en navulverpakkingen/patronen - beide met en zonder nicotine - en voor roken bestemde kruidenproducten) geldt een leeftijdgrens van 18 jaar. De verkoper stelt de leeftijd van iedereen die deze producten wil kopen vast aan de hand van een geldig identiteitsbewijs. Deze leeftijdsvaststelling mag alleen achterwege blijven wanneer de koper overduidelijk ouder is dan 18 jaar.

Overtredingen leveren een maatregel op voor de verkoper en niet voor de koper. Er is namelijk geen leeftijdsgrens opgenomen voor het gebruik van tabaksproducten en aanverwante producten.

Overige eisen leeftijdsgrens

  • In uw verkooplocatie/-ruimte moet de leeftijdsgrens voor het verkopen van tabak en aanverwante producten duidelijk zichtbaar en goed leesbaar zijn aangebracht.
  • Van jongeren die tabak of aanverwante producten willen kopen en niet onmiskenbaar ouder zijn dan 18 jaar zijn, moet u altijd de leeftijd vaststellen aan de hand van een officieel leeftijdsdocument zoals paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Dus geen OV-chipkaart of schoolpas! Kan de jongere zich niet legitimeren? Dan niet verkopen! Ook als u tabaksproducten, e-sigaretten of navulverpakkingen via internet verkoopt moet u de leeftijdsgrens naleven.