Brandveiligheid indoor speelhallen en trampolinehallen

Bij indoor speelhallen en trampolinehallen (indoor speeltuinen) is het van groot belang dat beheerders en medewerkers maatregelen nemen voor brandveiligheid. Door de constructies en het materiaal van de speeltoestellen en de lange vluchtweg is brandgevaar een extra veiligheidsrisico.

Checklist brandveiligheid

Als beheerder of medewerker van een indoor speeltuin bent u verantwoordelijk voor de brandveiligheid. U controleert regelmatig of de locatie brandveilig is. Daarvoor is de checklist indoor speelgelegenheden van VeiligheidNL en de NVWA een hulpmiddel.

40 vragen en antwoorden voor beheerders en medewerkers

In de brochure brandveiligheid in indoor speelgelegenheden vindt u antwoorden op de 40 meest gestelde en relevante vragen over brandveiligheid in indoor speeltuinen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere wetgeving, ontruimingsplan, vluchtroutes, brandblusmiddelen, brandmeldinstallaties en verantwoordelijkheden.

Brandveiligheidsrisico's

De speeltoestellen in een overdekte speeltuin zijn vaak op maat gemaakte grote constructies van metalen buizen en houten bordessen. De buizen zijn bekleed met schokdempend schuimrubber dat is afgedekt met kunststof zeildoek. Ook de houten bordessen en andere harde constructieonderdelen zijn op deze manier met schokdempend materiaal bekleed.

Dit schuimrubber geeft een brandveiligheidrisico. Als er in de hal brand ontstaat kan het schuimrubber gaan branden. Daarbij ontstaat veel rook waardoor de hal zich met rook vult. Ontruiming wordt lastig, omdat de speeltoestellen vaak bestaan uit lange gangen die zijn omsloten door netten. In combinatie met de afstand van het speeltoestel naar de buitendeur is de vluchtweg lang.