Startende ondernemer horeca, ambacht en retail

De NVWA houdt toezicht op allerlei regels voor veilig verhandelen, bereiden of verwerken van eten. Startende ondernemers moeten zich ook aan die regels houden.

Meteen naar: HACCP

Start u een horecabedrijf, een ambachtelijk bedrijf of retailbedrijf in Nederland? Dan moet u zich houden aan allerlei regels voor het veilig verhandelen, bereiden of bewerken van eten. De NVWA ziet daarop toe. Een ondernemer is zelf verantwoordelijk zich te verdiepen in de geldende regelgeving.

Geen individueel advies

Voor individueel advies over uw eigen bedrijfsprocessen kunt u terecht bij uw brancheorganisatie, of een (gespecialiseerd) particulier adviesbureau. Een startbezoek door de NVWA is niet mogelijk.

Alcoholische dranken

Alcoholische dranken verstrekken, schenken, tappen, verkopen?
Bel uw gemeente/raadpleeg de gemeentewebsite.

Roken

Meer informatie over roken in de horeca en/of roken op de werkplek staat op pagina Roken en tabak en de pagina E-sigaret.

Zakendoen

Toelichting

eHerkenning en klantnummer aanvragen   

Nodig voor afnemen diensten bij NVWA. Vraag eerst eHerkenning aan. Dat is DigiD voor ondernemers en organisaties; verplicht bij online zakendoen met overheid.

Registratie aanvragen van uw levensmiddelenbedrijf

Registreren bij de NVWA is verplicht. Registratie is niet nodig als u een erkenning heeft, of als particulier 1 keer per jaar voedsel aanbiedt op een evenement of markt.
Let op: méér dan éénmalig per jaar geldt als bedrijfsmatig werken.

Meer informatie over Erkenningen, vergunningen, registraties.

Vergunning aanvragen

NVWA-vergunning niet nodig voor horecabedrijf, ambachtelijk bedrijf, of retailbedrijf. Mogelijk eisen andere instanties (zoals gemeenten) wel een vergunning.

Erkenning van uw bedrijf aanvragen

Nagaan of uw bedrijf een erkenning nodig heeft.

Wettelijke regels

Toelichting

Verordening (EG) nr. 852/2004 inzake levensmiddelenhygiëne

De basis voor eisen aan levensmiddelenhygiëne/veilig voedsel bereiden. Door verschillende organisaties vertaald in praktische handboeken of hygiënecodes.

Hygienecodes, HACCP 

U moet werken volgens een goedgekeurde hygiënecode of volgens uw eigen HACCP-plan

Hygiëne en inrichting mobiele bedrijfsruimten

Marktkraam, feesttent, braderie, foodtruck, festival et cetera

Pagina Markten en evenementen: eten en drinken.

Huishoudkeuken zowel zakelijk als privé gebruiken

Etikettering van levensmiddelen

Gaat u producten (voor)verpakken/etiketteren? Dan geldt aanvullende wetgeving. Let op! Allergeneninformatie moet ook beschikbaar zijn voor onverpakte producten.