Publiekswaarschuwingen voor ossenstaarten van Belgisch vleesbedrijf

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft 19 Nederlandse bedrijven opgedragen consumenten te waarschuwen om ossenstaarten die afkomstig zijn van het Belgische vleesbedrijf VEVIBA niet te consumeren. Het gaat om ossenstaarten die door het Belgische vleesbedrijf in de handel zijn gebracht zonder dat het vlees door een dierenarts is goedgekeurd voor menselijke consumptie.

Karkassen in een koelcel
©NVWA

Uit het traceringsonderzoek van de NVWA is op 15 maart 2018 gebleken dat 19 slagerijen (zie lijst), die rechtstreeks aan consumenten leveren, de ossenstaarten van het Belgische vleesbedrijf hebben verkocht. Deze bedrijven hebben de ossenstaarten uit de schappen gehaald en moeten consumenten die dit vlees al hebben gekocht waarschuwen dit vlees niet te consumeren.

Onderzoek Belgisch vlees

Het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) heeft het Belgische vleesbedrijf VEVIBA op 8 maart 2018 gesloten en het bedrijf opgedragen partijen vlees waarvan de veiligheid niet kan worden gegarandeerd uit de handel te halen. Het FAVV heeft ook melding gedaan van de levering van vlees aan Nederland. Veel bedrijven hebben het vlees van het Belgische vleesbedrijf inmiddels uit de handel gehaald of zijn daar mee bezig. Het traceringsonderzoek in Belgiƫ is nog niet afgerond. Als uit dit traceringsonderzoek blijkt dat naast de bedrijven op bovenstaande lijst nog meer bedrijven vlees hebben geleverd dat niet veilig is voor consumenten, moeten die bedrijven ook veiligheidswaarschuwingen publiceren.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).