Illegale netten in haven Enkhuizen en illegale vis uit Vlissingen

Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 28 maart 2019 in de Compagnieshaven in Enkhuizen 50 meter staand net in beslag genomen. In het net zaten ongeveer 50 grote blankvoorns, 1 snoek, 1 brasem en 1 dode aalscholver. De aalscholver is in het net verstrikt geraakt omdat de stroper geen afschriklint voor vogels bij het net had geplaatst.

Aalscholver verstrikt in visnet
©NVWA
Vissen in havens langs het IJsselmeer is verboden omdat schubvis daar overwintert. De NVWA gaat deze havens extra in de gaten houden.

Het vissen met netten of hengels is verboden in de havens langs het IJsselmeer omdat dit grote schade aan de visstand oplevert. In de winterperiode trekken veel schubvissen zoals voorn en baars de havens in om daar te overwinteren. Na de winter verlaten de vissen hun schuilplaats om zich in het nabijgelegen riet voort te planten.

Inspecteurs van de NVWA hebben alle nog levende vis terug gezet in het water en de dode vis in beslag genomen. De dode vis wordt samen met de dode aalscholver en de netten vernietigd. De NVWA doet nog nader onderzoek naar de stroper. In november 2018 heeft de NVWA ook al 2 netten van 50 meter aangetroffen in de Compagnieshaven van Enkhuizen. Daarom zullen de NVWA en andere toezichthouders deze en andere havens extra in de gaten houden.

Bakken met vis
©NVWA

Illegale vis uit Vlissingen

Tijdens een vervoerscontrole op vrijdag 22 maart 2019 hebben inspecteurs van de NVWA 400 kilo illegale gevangen tong en zeebaars aangetroffen. De partij vis was aangeland in Vlissingen. Om de partij te kunnen verhandelen hadden de eigenaar en de vervoerder de bijbehorende documenten vervalst. Bij het onderzoek bleek alle tong ondermaats te zijn. Zeebaars is een vis die in de periode februari tot en met maart helemaal niet aangeland mag worden. Tegen de handelaar en de vervoerder wordt proces-verbaal opgemaakt. De vis is in beslag genomen en is weggegeven aan een dierentuin om als diervoeder te worden gebruikt.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).