Inspecteurs betrappen Duitse kotter op vissen met illegaal tuig

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben in de nacht van 8 op 9 december 2020 een Duitse kotter op heterdaad betrapt op het vissen met zogenoemde ‘binnenkuilen’. Inspecteurs van de NVWA hebben de verboden netten en de vangst van de kotter in beslag genomen en de kotter opgebracht naar de haven van Scheveningen. De bemanning van de kotter is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Kotter
Beeld: ©NVWA

De inspecteurs betrapten de pulskotter nadat zij vanaf het kustwachtvaartuig Barend Biesheuvel naar de kotter toegevaren waren. De Duitse kotter was op dat moment aan het vissen in het Nederlandse gedeelte van de Noordzee.

Binnenkuilen zijn netten met een kleinere maaswijdte dan toegestaan, die in legale netten worden gehangen. Doordat de verschillende netten over elkaar komen te liggen, kunnen kleine vissen met geen mogelijkheid ontsnappen. Jonge vissen moeten kunnen ontsnappen om schade aan het visbestand te voorkomen.

Vervolg

Het gebruik van deze binnenkuilen is een economisch delict. De NVWA maakt daarom proces-verbaal op en stuurt dat naar het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. Een officier van justitie zal beslissen welk vervolg de zaak krijgt.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88.