NVWA-IOD houdt verdachten van grootschalige handel in anabole steroïden aan

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA-IOD) heeft maandag 4 september 3 verdachten van grootschalige handel in anabole steroïden en andere geneesmiddelen aangehouden. Een speciale aanhoudingseenheid van de FIOD heeft bijstand geleverd bij de aanhoudingen. Rechercheurs van de NVWA-IOD doorzochten daarnaast 2 bedrijfspanden, een garagebox en 3 woningen in Tilburg en Bergen op Zoom. Daarbij hebben zij onder meer een aanzienlijke hoeveelheid anabolen en andere medicijnen in beslag genomen. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De 51-jarige hoofdverdachte is eigenaar van een winkel in sportvoeding en –supplementen in Tilburg. De verdenking is dat hij vanuit zijn kantoor achter de winkel op grote schaal anabolen steroïden en geneesmiddelen verkocht zonder te beschikken over een handelsvergunning daarvoor. Klanten konden op het kantoor hun bestelling doorgeven. Deze werd vermoedelijk vanuit een voorraad in de winkel of vanuit een nabijgelegen opslag geleverd. Een 49-jarige inwoonster van Tilburg en een 46-jarige man uit Bergen op Zoom worden ervan verdacht actief mee te helpen bij deze illegale handel.

Risico's anabole steroïden

Anabole steroïden zijn geneesmiddelen en zijn legaal alleen verkrijgbaar op doktersvoorschrift. Het gebruik ervan door sporters is niet zonder risico. Vaak zijn de producten in het illegale circuit niet betrouwbaar, bijvoorbeeld omdat er andere stoffen in zitten. Een aantal bekende bijwerkingen zijn haaruitval, acné, blijvende leverschade, schade aan de nieren, verdikking van de hartspier, impotentie en onvruchtbaarheid.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88 (dit informatienummer kost € 0.20 per gesprek, plus uw gebruikelijke belkosten).