Vogelgriep H5N8

Deze hoofdrubriek bevat 4 rubrieken:

Eind november 2016 is bij een pluimveebedrijf in Biddinghuizen vogelgriep van het type H5N8 vastgesteld. Eerder die maand werd bij wilde (water)vogels in Nederland vogelgriep van hetzelfde type ontdekt.

Dit type is voor vogels zeer besmettelijk. Voor kippen is deze variant dodelijk. Op deze pagina vindt u de actuele stand van zaken.

Wat is er aan de hand?

In Zeewolde, Monnickendam, Rotterdam, Werkendam, Oostzaan, Medemblik en Durgerdam zijn in november 2016 dode wilde watervogels gevonden waarbij vogelgriep van het type H5N8 is vastgesteld. Bij een hobbyhouder in Den Oever is bij 1 dode zwaan dit vogelgriepvirus aangetroffen. Op deze locatie werden bij nader onderzoek nog 1 eend en 1 kip positief bevonden.

De overheid heeft daarop landelijke maatregelen getroffen, zoals een landelijke ophok- en afschermplicht.

Daarna zijn er uitbraken geweest bij commerciële bedrijven. Waar? Bij:

  • vleeseendenbedrijven in Biddinghuizen en Kamperveen
  • pluimveebedrijven in Abbega, Hiaure, Boven-Leeuwen en Zoeterwoude
  • een dierenhandelaar in Stolwijk

Ruimingen en vervoersverboden

Deze bedrijven zijn geruimd door de NVWA en er zijn vervoersverboden ingesteld rondom de bedrijven. Bovendien is een vervoersverbod ingesteld in de grensstreek bij Kleve (Duitsland), vanwege een uitbraak van vogelgriep bij een Duits pluimveebedrijf in Rees.

Vervoersverboden ingetrokken

In december 2016 zijn de vervoersverboden rond Biddinghuizen weer ingetrokken. In januari 2017 zijn de vervoersverboden in Abbega, Kamperveen, Hiaure, Boven-Leeuwen, Stolwijk, Zoeterwoude en de grensstreek bij Kleve ingetrokken. Onderaan deze pagina vindt u een gedetailleerd overzicht van alle uitbraken en maatregelen.

Wie doet wat?

Het ministerie van Economische Zaken heeft maatregelen genomen om verspreiding van vogelgriep te voorkomen. De NVWA voert deze maatregelen uit. Pluimveehouders moeten aan de maatregelen voldoen en de NVWA controleert of zij de regels naleven.

Waar kunt u terecht met vragen?

Heeft u een vraag over vogelgriep? Kijk op rijksoverheid.nl bij Vragen en antwoorden over de vogelgriep H5N8 of uw vraag erbij staat.

Kan ik besmet raken met vogelgriep?

Tot nu toe zijn er nog geen ziektegevallen met aviaire influenza A (H5N8) beschreven. Andere vogelgriepvirussen hebben in zeldzame gevallen mensen ziek gemaakt.

Dit gebeurde bij direct en intensief contact tussen besmette dieren en mensen zoals bij verzorgers van de dieren of bij mensen die betrokken zijn bij ruimingen.

Wat zijn symptomen van vogelgriep bij mensen?

Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of conjunctivitis (oogontsteking). Meestal verlopen deze infecties bij mensen mild.

Op de website van het RIVM vindt u meer informatie over ziekteverschijnselen van vogelgriep bij mensen

Overzicht uitbraken vogelgriep:

Hieronder vindt u een overzicht van uitbraken en maatregelen.

1e bedrijf in Biddinghuizen met vogelgriep

Eind november is in Biddinghuizen bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep (H5N8) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het bedrijf geruimd. Naast de locatie in Biddinghuizen heeft het bedrijf ook 3 locaties in Hierden en 1 locatie in Ermelo. Deze locaties zijn preventief geruimd. Het eerder ingestelde vervoersverbod rondom deze locatie is eind december 2016 weer ingetrokken.

2e bedrijf in Biddinghuizen met vogelgriep

In Biddinghuizen is op donderdag 1 december 2016 bij een 2e vleeseendenbedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, is dit bedrijf geruimd. Het eerder ingestelde vervoersverbod rondom deze locatie is eind december 2016 weer ingetrokken.

3e bedrijf in Biddinghuizen met vogelgriep

In Biddinghuizen is op donderdag 1 december 2016 bij een 3e vleeseendenbedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, is ook dit bedrijf geruimd. Het eerder ingestelde vervoersverbod rondom deze locatie is eind december 2016 weer ingetrokken.

Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Abbega

In Abbega (gemeente Súdwest-Fryslân) is op dinsdag 13 december 2016 bij een bedrijf met leghennen vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf zo spoedig mogelijk geruimd. In totaal gaat het om ongeveer 63.000 leghennen. Het eerder ingestelde vervoersverbod rondom deze lokatie is 13 januari 2017 weer ingetrokken.

Vogelgriep bij vleeseendenbedrijf in Kamperveen

In Kamperveen (gemeente Kampen) is op 17 december 2016 bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 14.000 vleeseenden. Daarnaast wordt het pluimvee van een ander bedrijf preventief geruimd omdat dit in een straal van 1 kilometer ligt van het besmette bedrijf in Kamperveen. Het eerder ingestelde vervoersverbod rondom deze locatie is 18 januari 2017 weer ingetrokken.

Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Hiaure

In Hiaure (gemeente Dongeradeel, provincie Friesland) is op 18 december 2016 bij een bedrijf met leghennen vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 28.500 leghennen. Het eerder ingestelde vervoersverbod rondom deze locatie is 19 januari 2017 weer ingetrokken.

Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Boven-Leeuwen

In Boven-Leeuwen (gemeente West Maas en Waal, provincie Gelderland) is op 19 december 2016 bij een bedrijf met leghennen vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 48.000 kippen. Daarnaast wordt het pluimvee van 3 andere bedrijven preventief geruimd omdat deze in een straal van 1 kilometer liggen van het besmette bedrijf in Boven-Leeuwen. Het gaat om circa 248.000 kippen. Het eerder ingestelde vervoersverbod rondom deze locatie is 20 januari 2017 weer ingetrokken.

Vogelgriep vastgesteld bij dierenhandelaar in Stolwijk

In Stolwijk (gemeente Krimpenerwaard, provincie Zuid-Holland) is bij een dierenhandelaar vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 6.600 vogels. Het eerder ingestelde vervoersverbod rondom deze locatie is 22 januari 2017 weer ingetrokken.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Zoeterwoude

In Zoeterwoude (provincie Zuid-Holland) is bij een pluimveebedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 28.500 vogels. Het eerder ingestelde vervoersverbod rondom deze locatie is 26 januari 2017 weer ingetrokken.