Vraag en antwoord: professionals

Vragen over vogelgriep? Bekijk de antwoorden op de meest gestelde vragen van ondernemers, medewerkers van de Dierenambulance en andere professionals.

Melden vogelgriep

Hygiënemaatregelen

Beperkingszone bij een besmetting

Vervoersverbod

Vervoeren en verkopen

Symptomen bij kippen en andere vogels

Ophok- en afschermplicht

Verspreiding van vogelgriep

Vogelgriep en besmetting bij mensen

Eten van besmette dieren

Evenementen met vogels

Nog vragen over vogelgriep?

Heeft u het antwoord op uw vraag niet kunnen vinden? Met vragen over vogelgriep kunt u terecht bij deze organisaties:

 • NVWA
  Wij beantwoorden vooral vragen over verdachte of besmette bedrijven en nieuwe verdenkingen. U kunt ook bij ons terecht met vragen over: ruimingen, reinigingen en ontsmettingen, import en export (beperkingen en verklaringen), individuele ontheffingen en hygiëneprotocollen. Ook behandelen we meldingen over overtredingen van de regeling.
 • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
  RVO beantwoordt vragen over de regelingen en maatregelen die het ministerie van LNV neemt, zoals de ophokplicht, afschermplicht, het vervoersverbod, het jachtverbod en tentoonstellingenverbod. RVO beantwoordt vragen van ondernemers, consumenten, vogelopvangcentra, hobbyhouders, kinderboerderijen en dierenambulances. RVO beantwoordt ook vagen over dierenwelzijn bij een dierziektecrisis. Op de site van RVO vindt u de dierziektenviewer: hier ziet u waar de vervoersmaatregelen van kracht zijn.
 • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
  Bij het ministerie van LNV vindt u de wet- en regelgeving die de rijksoverheid afkondigt bij een uitbraak van vogelgriep. U vindt daar ook kamerbrieven.
 • Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
  Bij het RIVM kunt u terecht met vragen over gezondheid.
 • Wageningen Bioveterinary Research
  Bij Wageningen Bioveterinary Research kunt u onder meer terecht met vragen over onderzoek naar vogelgriep en testmethodes.