Seksspeeltjes

Vibrators en dildo’s zijn vaak gemaakt van weekgemaakt pvc. Onderzoek door de NVWA wees uit dat deze producten ftalaten bevatten én afgeven.

Vibrators en dildo’s zijn vaak gemaakt van weekgemaakt pvc. Onderzoek door de NVWA wees uit dat deze producten ftalaten bevatten én afgeven. De risico’s zijn gering zolang de producten minder dan 2 uur per week worden gebruikt. Er zijn gezondheidsrisico’s bij gebruik van 10 uur per week of meer. Om de negatieve effecten op volwassenen of op ongeboren kinderen uit te sluiten, adviseert de NVWA deze producten beperkt te gebruiken. Ftalaten zijn wettelijk niet verboden in deze categorie artikelen.

Bureau Risicobeoordeling & onderzoek van de NVWA heeft de minister van VWS geadviseerd producenten van seksspeeltjes te verplichten te vermelden waarvan de artikelen zijn gemaakt. Op deze manier kunnen gebruikers kiezen voor artikelen die gemaakt zijn van ander materiaal dan weekgemaakt pvc, of met alternatieve weekmakers. Ook kan het ministerie van VWS een limiet voor de afgifte van ftalaten vastleggen.