Onze verhalen

Werken bij de NVWA betekent voor ons gaan én staan voor de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, dierenwelzijn en natuur. Op deze pagina vertellen NVWA'ers wat zij daaraan doen. Wat hen bindt? Hun hart voor de publieke belangen waar de NVWA voor staat en waar zij zich elke dag met grote betrokkenheid en professionaliteit voor inzetten.

Gabi Mainer Albiac

Wat foute pinda's kunnen betekenen voor voedselveiligheid

Gabi Mainer Albiac, senior inspecteur bij de afdeling Industrie van de NVWA: "Wij kregen het verzoek om geïmporteerde partijen pinda's te traceren vanuit een opslaglocatie in het havengebied Rotterdam. Een bekend bedrijf dat de partijen had willen importeren, had daarvan afgezien, nadat via analyse was gebleken dat er sprake was van een te hoog gehalte van het kankerverwekkende aflatoxine. En, dat dit bedrijf dit niet bij de NVWA had gemeld."

Lees het verhaal van Gabi

Jan Homma

DNP, een voedingssupplement met een explosief karakter

In 2017 kreeg Jan Homma, senior controleur bij de afdeling Industrie van de NVWA, een belletje van een collega bij de Douane. Die vertelde hem over een zending met 4 kilo Dinitrophenol in ruwe vorm. Jan; "Die stof is heel erg giftig. Het gebruik ervan is zo gevaarlijk dat je van 1 gram al doodgaat. Je gaat er dus niet vanuit dat dat in Nederland terecht komt. Ik kon het eerst niet geloven, maar het was dus wel waar."

Lees het verhaal van Jan

Arne Korthout

Wat ik vandaag meemaak, geef ik als tip voor morgen!

Arne Korthout is een van de twitterende inspecteurs van de NVWA. "Ik bericht over wat ik dagelijks zelf meemaak en gebruik twitter vooral als instrument om de naleving te bevorderen. Kijk, je kunt natuurlijk een bericht maken van: 'Dit trof ik aan, dat was fout en de veehouder heeft een boete gekregen'. Maar je kunt ook laten zien wat er gebeurde, hoe het anders kan en hoe je dus zo’n boete voorkomt. Dus wat ik vandaag bij een veehouder meemaak, probeer ik mee te geven als tip voor morgen."

Lees het verhaal van Arne

Gijs Vink

Fraude mag niet lonen

Gijs Vink, financieel rechercheur bij de divisie Inlichtingen- en Opsporingsdienst: "Fraude gaat me aan het hart. En dan vooral het afpakken van de status van fraudeurs. Want via fraude krijgen ze geld en macht. En als je die status niet afpakt, dan pak je de fraude in principe ook niet aan. Want met een strafrechtelijke veroordeling zitten ze vaak niet. Dan krijgen ze 1, of 2, of 3 jaar gevangenisstraf, waar de voorarrest nog van af gaat. Dat gaan ze uitzitten en na die tijd gaan ze weer verder met het geld dat ze links en rechts in de wereld op de bank hebben staan. Als financieel rechercheur is het mijn uitdaging om ervoor te zorgen dat ze daar geen gebruik meer van kunnen maken."

Lees het verhaal van Gijs