DNP, voedingssupplement met een explosief karakter

Jan Homma,senior controleur bij de afdeling Industrie

Ik kreeg een belletje van een collega bij de Douane, waar ik vaak contact mee heb. Hij vertelde me: "Wij hebben hier een zending staan met 4 kilo Dinitrophenol in ruwe vorm". Die stof is heel erg giftig. Het gebruik ervan is zo gevaarlijk dat je van 1 gram al doodgaat. Je gaat er dus niet vanuit dat dat in Nederland terecht komt. Ik kon het eerst niet geloven, maar het was dus wel waar.
 

Jan Homma, senior controleur bij de afdeling Industrie
Beeld: ©NVWA

Dinitrophenol

Ik zit in het team Bijzondere Eet- en Drinkwaren, BED, een beetje een nichemarkt van levensmiddelen, zoals voedingssupplementen, babyvoeding, kruidenpreparaten en dergelijke. In die markt gebeuren inmiddels op grote schaal foute dingen. In diverse supplementen zitten steeds meer chemische substanties die mensen de dood in kunnen jagen. Dinitrophenol is een stof die het metabolisme van je lichaam zodanig versnelt, dat je snel vet verbrandt en snel afslankt. Het circuleert in het sportcircuit. Daar gebruiken bodybuilders het om hun spieren en aderen beter zichtbaar te maken, doordat het ook de laatste stukjes onderhuids vet afbreekt. Ook extreme anorexiapatiënten gebruiken het soms.

Ik dacht dus: Als dit echt waar is, dan slaan wij een slag die wereldwijd nog nergens is vertoond. En bovendien toont dit aan dat het echt een handel is. Maar dat is nog niet alles. De stof is ook extreem explosief. Deze lading had dus het hele vliegtuig kunnen opblazen waarmee het uit Hong Kong naar Nederland kwam. Kijk, de Douane of wij nemen weleens postzendingen met pillen met deze stof in beslag die via een smartshop zijn besteld. Maar dat de Douane een zending aantrof van 4 kilo Dinitrophenol in ruwe vorm, is echt een toevalstreffer, want bij postzendingen zitten geen vrachtbrieven. Doordat ik goed met die Douane-collega samenwerk, wist hij dat wij hier belangstelling voor zouden hebben.

Inbeslagname zending

Met deze zending liep Nederland dus een groot risico. Maar het was niet makkelijk om de zending in beslag te kunnen nemen. De douane had de vondst al onder zich genomen en het beveiligd opgeborgen in een betonnen bunker. Na veel moeite is het gelukt om de zending een half jaar later overgedragen te krijgen. En alleen doordat met de garantie dat wij de zending linea recta via een speciaal vervoersbedrijf zouden transporteren naar een gespecialiseerd vernietigingsbedrijf in Duitsland.

Inmiddels is er uitgebreid contact geweest met het Openbaar Ministerie (OM) over de vervolging van de verdachten die we in beeld hebben. En waar het eerst even leek dat dit mogelijk zou stranden, heeft het OM nu besloten om de dossiers toch te willen ontvangen.

Trots

Ik ben er trots op dat we dit samen met collega's van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst en het Fraude Expertise Knooppunt van de NVWA voor elkaar hebben gekregen. Want ik moet er niet aan denken hoeveel ellende en doden dit had kunnen veroorzaken in Nederland en elders. Moet je nagaan, nu al zijn er door dat goedje 22 doden te tellen in Europa. En dan heb je het nog niet over wat het gebruik ervan verder nog doet op het gebied van bijvoorbeeld nier- en leverschade en kanker.